19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

Turska: Zaplijenjeno 7.420 litara kiseline što je dovoljno za proizvodnju blizu 4 tone heroina

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da je na jugoistoku zemlje zaplijenjeno 7.420 kilograma anhidrida octene kiseline što je dovoljno za proizvodnju blizu četiri tone heroina, javlja Anadolu Agency (AA).

Soylu je na Twitteru napisao da je operacija izvedena u distriktu Yuksekova u provinciji Hakkariju i da turske snage sigurnosti nastavljaju borbu protiv krijumčarenja droge koje je najveći izvor finansiranja terorizma.

Soylu je podijelio i fotografiju na kojoj se nalaze i policijski psi tragači koji su učestvovali u operaciji.

Anhidrid octene (sirćetne) kiseline se koristi kao osnova za proizvodnju heroina.

Turske snage sigurnosti već duže od tri i pol decenije vode odlučnu borbu protiv lanaca terorističke organizacije PKK za krijumčarenja drogom, a samo u 2019. godini zaplijenjeno je više od 40 tona marihuane i drugih narkotika.

Uzgoj indijske konoplje u teško pristupačnim periferijama na jugoistoku Turske i krijumčarenje opojnim sredstvima predstavljaju jedan od najvećih izvora finansiranja terorističke organizacije PKK.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Izvor: AA

Foto: https://twitter.com/suleymansoylu

Povezane vijesti

%d bloggers like this: