26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Tutin

Tutin dobio carinarnicu, olakšan posao privrednicima

U Tutin je u ponedjeljak otvorena Carinska ispostava, Referat u Tutinu.

Na svečanosti održanoj ovim povodom je poručeno da će se s carinjenjem robe u svom gradu značajno pospješti razvoj privrede Tutina.

Podsjetivši da je procedura za otvaranje ove carinske ispostave pokrenuta još prošle godine predsjednik opštine Tutin Kenan Hot je rekao da je ona veoma važna za privredu tutinske opštine, ali i poljopriredu, proizvođače namještaja i ekononomski razvoj.

“Ovim će se smanjiti svi troškovi našim privrednicima, ali je i važan znak da, kada jedna grad i opština ima carinarnicu, da se tu nešto dešava i da će se privreda razvijati. Izgradnju auto-puta preko Pešteri i rekonstrukciju puta Tutin – Novi Pazar i izgradnja gasovoda i trafostanice jeste ono što mi kao opština činimo u jednoj dobroj konekciji i saradnji sa svim privrednicima”, rekao je Hot.

On je ocjenio da će lokalni privrednici u novim uslovima lakše razvijati svoje poslovanje, s obzirom da su ranije u težim uslovima postizali uspjehe u svojim poslovima.

Pored brojnih tutinskih privrednika i predstavnika lokalne samouprave otvaranju carinske ispostave prisustvovao i pomoćnik direktora Uprave carina Duško Marinković. On je izrazio očekivanje da će se ubuduće omogućiti bolji poslovni ambijent u regioni i brže i ekonomičnije carinjenje.

“Tutin i cijeli region će na taj način postati bolje mjesto za život, samim tim će se utecati na veću zaposlenost, privlačenje starnih investicija, a istovremeno ćemo unarijediti rad carinskih organa Srbije”, predočio je zvaničnik Uprave carina Srbije.

Carinska ispostava Referat u Tutinu nalazi se u mjestu Gnjilan, na putu Tutin-Mehov krš i radiće od 8-16 sati.

U opštini Tutin prošle godine je registrovano oko dvije hiljade uvoza i izvoza robe, uglavnom iz Turske, Crne Gore i Kosova.

– U Tutin vraćena većina ekspozitura i predstavništava javnih službi i institucija

Podsjećamo da je od januara 2019. godine lokalna samouprava intenzivirala napore da Tutin ima ispostave i predstavništva državnih organa, javnih službi  i institucija važnih za funkcionisanje privrede, prije svega da olakša život građana ove opštine.

Da su “potrebe građana Tutina ispred centralizacije države tada je pisao SNews.

Skupština opštine Tutin je na sjednici krajem 2018. godine donijela zaključak kojim traži od nadležnih organa Republike Srbije da se u taj grade vrate sjedišta, Osnovnog i Prekršajnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva, Ekspoziture Poreske uprave kao i u Ekspoziture banke Poštanske štedionice AD Beograd. Od januara 2019. godine Tutin je pored carinarnice koju ima po prvi put uspio da povrati većinu javnih službi i predstavništava državnih organa. Postoje i naznake da će se sjedište šumskog gazdinstva „Šumarstvo Raška “ iz Raške premjestit u Tutin.

Lokalni parlament Tutina je tada ovlastio predsjednika općine Kenan Hota da formira tim koji će raditi na realizaciji ovog zaključka.

Rahmetli Šemsudin Kučević (Foto: SNews, arhiv)

Na problem svojih građana ukazivao je i, u saobraćajnom udesu tragično stradali, predsjednik tutinske opštiine rahmetli Šemsudin Kučević. On se u više navrata, tokom 2013-2014.godine, a i tri mjeseca prije pogibije 2017. godine, pismeno ili preko poslanika sa ovog područja, obraćao Skupštini Republike Srbije, Vladi Republike Srbije, nadležnom ministarstvu i drugim organima.

Foto: Dinko Bejtović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: