19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni zbog sumnje za ubistva najmanje 78 Bošnjaka

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, na području Banja Luke, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičene Boška Unčanina, rođenog 1969. godine u Prijedoru i Dragana Despota, rođenog 1964. godine, u Laništu, Ključ.

Osumnjičeni su pod istragom zbog zločina u mjestu Velagići, općina Ključ i ubistva najmanje 78 civila bošnjačke nacionalnosti, u mjesecu junu 1992. godine, saopćilo je  danas Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

“Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.Oni se terete da su, dana 01. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi osnovne škole”, objavljeno je na internet stranici Tužilaštva.

Kako se dalje navidi istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja izvršili strijeljanje i ubistvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996. godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tokom dana osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: