19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Uhapšen zbog proganjanja sugrađanke na internetu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su Dž. A. (1986) iz Novog Pazara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo proganjanje.

“Sumnja se da je Dž. A. putem internet aplikacija za dopisivanje upućivao poruke uznemiravajuće i uvredljive sadržine tridesetdvogodišnjoj sugrađanki”, saopšteno je iz PU Novi Pazar.

Po nalogu nadležnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Široj javnosti nije poznato da je neko u Novom Pazaru odgovarao zbog proganjanja.

Krivično delo proganjanja uvedeno je u Srbiji od 1. juna 2017. godine, a najčešće žrtve su ženske osobe.

Iz Udruženja tužilca Srbije ranije je ukazano da je poseban problem proganjanje sa lažnih profila. Ni njihovim gašenjem ono ne prestaje, jer progonitelj odmah otvara novi. Dosadašnja saradnja sa velikim internet kompanijama pomagala je policiji da se bori sa krivičnim djelima na društvenim mrežama.

Za krivično djelo proganjanja KZ predviđa novčanu kaznu ili zatvor do tri godine. Progonitelji koji ugroze život ili zdravlje žrtve ili njoj bliske osobe robijaće od tri meseca do pet godina. Ukoliko usled proganjanja žrtva umre, kazna je i do deset godina iza rešetaka.

Izvor: RTS, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: