18 Aprila, 2024
Aktuelno Kultura Novi Pazar Teatar/Film/TV

“Urednik” prikazan u Novom Pazaru

Scenska izvedba sa tematikom o lažnim vijestima i o tome kako nam medijske manipulacije kreiraju stvarnost po prvi put prikazana je sinoć u Novom Pazaru.

Uz podršku Građanskih inicijativa organizator dramske predstav bilo je Medijsko sklonište u Novom Pazaru, koje čine lokalni mediji Radio Sto Plus, A1, TAKT i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a “drama o posljedicama igranja sa istinom”, je u produkciji Reflektor teatra.

Dramska predstava u režirji Vojkana Arsića,, uz vizuelne i svjetlosne efekte, dočarava aktuelne stvarnost jedne televizijske redakcije i način na koji se njeni urednici i novinari nose sa time koje će informacije prenositi.

Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju sa gostom na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena ljetnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje…
Više o predstavi pročitajte na linku: http://predstavaurednik.net/

Dramaturškinja Sara Radojković rekla je novinarima nakon predstave da je pisanje teksta za ovaj pozorišni komad bio izazovan, al i kompleksan i iscrpljujuć posao.

“Nije bilo teško izmišljati stvari, jer se dosta toga o čemu se govori u predstavi nažalost i dešava u našem okruženju i predstava zapravo oslikava stvarno stanje medija u zemlji. Zadovoljni smo kako je publika prihvatila predstavu i sa jedne strane nam je žao što je ova situacija uvek aktuelna, ali sa druge strane postoji potreba da se ovakvi komadi igraju dok god je situacija ovakva kakva jeste”, rekla je Radojković.

Foto: Građanske inicijative

Vladan Slavković koji u predstavi glumi urednika rekao je da je njihov posao bio da publici objasne kakav je novinarski posao i koliko je teško trpeti posljedice uredništva.

“Mislim da smo večeras pokazali ono što je bio naš cilj, a to je da političari uvek lažu, i da su mediji često instrument tih laži. Bilo mi je teško da se pronađem u ovoj ulozi jer nikada nisam bio novinar i ne znam ništa o tome, ali znam puno o ljudskoj prirodi i izgleda da se podobni urednici traže u lošim ljudima jer na taj način dobijaju ono što žele”, navodi Slavković.

Pored Slavkovića uloge su tumačili i Jelena Rakočević, Tanja Petrović, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.

Predstava Urednik premijerno izvedena u martu 2020. godine i uvrštena je među deset najboljih predstava prema pisanju kritičara dnevnog lista Politika.

Izvor: Taktifo, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: