26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Uzurpacija javnih površina u Novom Pazaru: Prepreke na svakom koraku, inspekcija u 2021. godini imala 58 postupaka

Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave Novog Pazara je potvrdilo da godišnje sačinjava izveštaj o svom radu i da je tokom 2021. godine bilo je 58 postupaka za oslobađanje javnih površina i 18 podnijetih prekršajnih prijava. Ovi podaci su, kako je potvrđeno za SNews, isključivo vezani za zauzeća javnih površina postavljanjem žardinjere, stubića, kamenja, drva za ogrev, šut, otpad i drugih prepreka na javnoj površini.

Foto: SNews, arhiv

Novi Pazar broji ukupno, 170 ulica, sa njihovim nazivima ,što praktično znači da je tokom prošle godine u svakoj ulici bilo 0,34 slučaja uzurpacije kolovoza, trotoara ili nekog drugog javnog prostora namjenjenog za slobodno kretanje i korišćenje od strane građana.

Slike sitacije na terenu govore nešto sasvim drugo. Ako pješice, biciklom ili automobilom u jednom danu prođete par ulica u Novom Pazaru i počnete da registrujete i brojite prepreke na trotoarima i kolovuzu brzo ćete doći do brojke do koje je službenim radom, tokom jedne godine, došla komunalna inspekcija u Novom Pazaru.

Foto: SNews, arhiv

Pored šuta koje se ostavlja u blizini gradnje objekata, ionako uski trotoari u većini ulica su neprohodni za pješake. Na trotoarima, ali i na kolovozu, ljudi postavljaju razne prepreke – žardinjere, kamenje, drva za ogrev, vozila, mašine, stubići… Ovakvi postupci se brane izgovorima od drskog”u mojoj ulici i ispred mojih vrata mogu da radim šta hoću” ili “moram, nemam mjesta u svojoj avliji”, “postavio sam žardinjeru (kamenje), parkiraju mi se na ulazu u dvorište”.

Foto: SNews, arhiv

Tipičan slučaje u Hercegovačkoj ulici. Ispred jednog privrednog objekta asfaltirana je rampa za pristup i time uzurpiran trotoar, a pješacima onemogućeno dalje kretanje u tom dijelu, desnom stranom. U toj vrlo prometnoj ulici za pješake, jer vodi prema bolnici, kretanje je moguće samo trotoarom na lijevoj strani ulice.

______________________________________________________________________________________________________________________________

-Komunalna inspekcija nije pronašla lokaciju uzurpiranog trotoata u Hercegovačkoj ulici

Odsjek komunalne inspekcije u Novom Pazaru, na osnovu prijave komunalnog problema od 5. jula ove godine od strane građanina, koji je dokumentovan sa fotografijom, je prema zvaničnoj potvrdi, izvršio inspekcijski nadzor 12. i 18. jula i utvrdilo da, kako se navodi u odgovoru na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja, ni jedna lokacija u Hercegovačkoj ulici ne odgovara lokaciji iz prijave.

Foto: SNews, arhiv

U odgovoru namjenjenom javnosti stoji da “Odsjek komunalne inspekcije vrši redovne i vanredne inspekcijske nadzore, službeno i po prijavi građana, u slučaju zauzeća javnih površina preduzima sve radnje iz svoje nadležnosti”.

Odsjek komunalne inspekcije je u toku jula ove godine u 5 slučajeva reagovalo na postavljanja drva za ogrev na javnoj površini, dužeg od zakonom propisanog vremena, nakon čega su, ističe se, “građani odmah uklonili drva za ogrev i oslobodili javnu površinu”.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Prema zvaničnim informacijama Odjeljenje za inspekcijske poslove u svom radu majčešće nailazi na zauzeća javne površine od strane fizičkih lica, a u manjoj meri od strane preduzetnika ili pravnih lica, i to trotoari (žardinjere, stubići, kamenje,drva za ogrev, šut, otpad i slično) i druge javne površine (građevinski materijal, havarisana vozila, ograde i drugo).

Foto: SNews, arhiv

Predočava se da se javna površina se može može koristiti nakon pribavljanja odobrenja koje izdaje Odjeljenje za stambeno-komunalne i poslove saobraćaja gradske uprave za izvorne i povjerene poslove Grada Novog Pazara.

Na pitanje, na koji način se sprečava zauzeće javnih površina od strane nadležne službe Gradske uprave Novog Pazara, odgovaraju da Odjeljenje za inspekcijske poslove vrši redovne i vanredne inspekcijske nadzore u cilju sprečavanja zauzeća javnih površina.

Foto: SNews, arhiv

U cilju zaštite i oslobođenja javnih površina ovo odjeljenje lokalne samouprave pokreće upravni postupak, donosi potrebna rješenja za uklanjanje i oslobađanje javnih površina i podnosi prekršajne prijave, a u skladu sa Planom o inspekcijskom nadzoru objavljenom na sajtu Grada Novog Pazara.

U slučaju prijave građana o zauzeću neke javne površine, koji je i kakav postupak od strane nadlene službe Gradske uprave Novog Pazara, u kojem vremenskom roku je služba obavezna da preduzme mjere i na koji način se vrši kontrola i provjera realizovanih zakonskih mjera u svakom slučaju –predmetu tvrde da predstavke podnijete od strane građanina, komunalni inspektor je obavezan da u roku od 15 dana obavjesti podnosioca predstavke da li ima osnova za pokretanje postupka ili nema. Ako postoji osnov za pokretanje postupka komunalni inspektor je u obavezi da o ishodu postupka obavjesti podnosioca predstavke, najkasnije 15 dana nakon završetka postupka.

Kazne od 2.500 do 200.000 dinara

Zakonske sankcije za zauzeće javnih površina kreću se od 2.500 do 200.000 dinara.
Za fiziška lica, zbaog zauzeća javne površine, predviđene su novčane kazne od 2500 din do 10.000 dinara, za preduzetnike od 10.000 din do 70.000 dinara, a za pravna lica od 50000 din do 200.000 dinara. Za odgovorno lice pravnog lica predviđena je kazna od 5000 din do 25.000 dinara.

Foto: SNews, arhiv


Iz Gradske uprave Novog Pazara, sem podatka o 18 podnijetih prekršajnih prijava u 2021. godini nije predočena informacija ko je sve i kako sankcionisan zbog uzurpacije javnih površina.

Potvrđeno je i da Gradska uprava Novi Pazar u 2022. godini i ranije nije pokretala disciplinski ili neki drugi postupak protiv svojih službenika, a u vezi predmeta koji se odnose na zauzeće javnih površina.

Javnost je ostala ukraćena i za decidan odgovor na upit da li i šta Gradsku upravu Novog Pazara sprečava da postupa po prijavama građana u slučaju uzurpacije javnih poršina, trotoara, ulica, platoa i sl. i na taj način, vršeći zakonsku obavezu, sprovede uklanjane nelegalno postavljenih prepreka, te omogući slobodno kretanje građana i vozila na predviđenom prostoru javnih površina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: