Aktuelno Nauka i tehnologija Turska

Turska uspješno testirala prvi hibridni motor za misiju na Mjesec

Turska je uspješno testirala prvi domaći hibridni motor koji će se koristiti u svemirskoj misiji, izjavio je u nedjelju državni ministar za tehnologiju i industriju Mustafa Varank.

Turska u okviru ambicioznog Nacionalnog svemirskog programa 2023. godine planira poslati misiju na Mjesec.

Turski ministar Varank je rekao da su već izveli dva uspješna poduhvata, a to su uključivanje probnog raketnog sistema i paljenje hibridnog motora koji bi se trebao koristiti u svemirskoj misiji.

Napomenuo je da je tokom provođenja testova ciljano vrijeme bilo 50 sekundi.

“Ovo paljenje od 50 sekundi uspješno je završeno. Od danas možemo slobodno reći da su prva ispitivanja motora koji se može koristiti u svemirskoj misiji uspješno provedena”, naglasio je Varank te dodao:

“Danas smo istovremeno izveli prvo paljenje hibridnog raketnog motora koji se može koristiti u svemirskoj misiji.”

Varank je ranije u februaru ove godine izjavio kako će se Turska pozicionirati na mjesto važne sile u oblasti svemirske tehnologije i ekonomije.

“Turska je pripremila program napretka koji će u svemirskoj tehnologiji i ekonomiji državu uzdići iznad sadašnjih mogućnosti“, kazao je tada Varank i dodao da nije pretjerano reći da je Turska već svemirska sila s obzirom da je među rijetkim državama koje samostalno razvijaju i proizvode satelite.

Turska je početkom februara 2021. godine predstavila Nacionalni svemirski program, mapu puta baziranu na realnim i konkurentnim ciljevima.

Izvor: TRT Bosanski, AA

Foto: tua.gov.tr/tr

Povezane vijesti

%d bloggers like this: