25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka: Prvi dan ramazana u utorak 13. aprila

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka potvrdio je danas da je prvi dan ramazana 1442. hidžretske godine, prema takvimu Islamske zajednice Srbije, je utorak 13. april 2021. godine.

Kako je saopšteno na današjon sjednici te Mešihata je donijeta Odluka o organizovanju vjerskih aktivnosti u toku ramazana 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti.

“Jacija namaz i teravih namaz u svim džamijama Mešihata IZ Sandžaka će se klanjati na način da se odmah nakon ezana klanja jacijski farz, potom dva rekata sun-sunneta, teravih namaz osam rekata i vitr-namaz. Vjernicima se preporučuje da u svojim domovima upotpune teravih namaz do 20 rekata”, navode iz Mesihata Islamske zajednice Sandžaka i pozivaju vjernike na društvenu odgovornost, te da djeca mlađe dobi i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u svojim domovima.

Predočava s da su imami i mujezini džamija su dužni da, u saradnji sa džematskim odborom, vode brigu o čistoći džamija i primjeni higijensko-epidemioloških mjera u njima.

U centralnim džamijama sandžačkih gradova učit će se mukabele uz poštovanje mjera nadležnih organa, a i’tikaf će biti organiziran u džamijama gdje za to postoje adekvatni uslovi.

Mešihat IZ Sandžaka će za vrijeme ramazana, preko humanitarnog društva Emanet, kao i u saradnji sa ostalim humanitarnim organizacijama koje djeluju na prostoru Sandžaka, dijeliti humanitarnu pomoć u vidu osnovnimh životnih namirnica, socijalno ugroženim porodicama.

– Sadekatu-l-fitr 100. 400 i 1000 dinara, zekjat za one koji imaju više od 452 eura

Precizira se da je nisab (određena vrijednost,količina imovina) zlata za mjesec ramazan 1442. hidžretske godine iznosi 4.304 evra, dok je nisab srebra 452 eura. Uzimajući u obzir stav Hanefijskog mezheba, preporučuje se vjernicima koji posjeduju novaca ili trgovacke robe u vrijednosti nisaba na srebro (452 eura) iznad svojih osnovnih životnih potreba i dugovanja, da izdvoje zekjat na svoj imetak.

Utvrđene su tri vrijenosti sadekatu-l-fitra za 1442. hidžretsku godinu: 100 dinara (na osnovu vrijednosti namirnica kojima je Vjerovjesnik a.s., definisao visinu sadekatu-l-fitra), 400 dinara (iznos koji najviše odgovara našem standardu) i 1000 dinara (za one koji hoće da daju više).

Iz Mešihata IZ Sandžaka poručuju vjernicima da uplatom zekata i sadekatu-l-fitra pomažu siromašne kategorije našega društva, učenike muške i ženske medrese i studente Fakulteta islamskih nauka.

“Molimo Svevišnjeg Gospodara da nastupajuće dane mubarek ramazana provedemo na Njemu najdraži način i u njima doživimo svoj lični i društveni preporod. Mešihat IZ Sandžaka vam želi ramazan mubarek olsun”,  navedeno je u saopštenju povodom nastupanja najvestijeg mjeseca u islamskom kalendaru.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: