29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SPP i SDA Sandžaka pregovaraju o mogućoj saradnji

U sjedištu Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Novom Pazaru večeras je održan sastanak predstavnika te stranke i SDA Sandžaka, objavljeno je na oficijelnom sajtu SPP-a.

“Tema ovog susreta bila je moguća saradnja inicirana od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uključujući i prijedlog sporazuma o zajedničkom djelovanju bošnjačkih stranaka u Sandžaku, koga je predložila SDA Sandžaka”, navedeno je u saopštenju u kom se ističe da su delegacije dvije stranke održale sastanka na prijedlog SDA Sandžaka.

Predstavnici SPP-a su tokom sastanka, kako se navodi, predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom djelovanju i to su rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rješavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i “beskompromisna borba” protiv korupcije i kriminala.

Kako se navodi u pobrojanim stavkama mehanizmi su eventulani sporazum su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srbije, podjela odgovornosti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, formiranje posebnog tijela za rješavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

“Stranka pravde i pomirenja očekuje hitan odgovor Stranke demokratske akcije Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama kako bi eventualno razgovori bili nastavljeni”, navedeno je iz SPP-a.

SDA Sandžaka se još nije oglasila povodoma ovog sastanka. SNews nezvanično saznaje da se predstavnici te bošnjačke političke partije nisu saglasili sa svim predloženim principima i mehanizmima, kao i da je to “samo želja i stav SPP-a”.

Foto: Stranka pravde i pomirenja (SPP)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: