17 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Sa protesta ispred bolnice poručeno: Tužilaštvo da radi svoj posao, nudili nam mjesta u upravnom odboru

Sa večerašnjeg skupa neformalne grupe građana ponovljeni su zahtjevi za pokretanje odgovornosti zbog velikog broja umrlih u Opštoj bolnici Novi Pazar i zatarženi su razgovori sa predstavnicima te zdravstvene ustanove i komandantom Gradskog štaba za vanredne situacije Nihatom Biševcem.

“Cilj nam je da institucije sistema rade. Postoje zvanični podaci o 100 umrlih, ali i podaci koje je saopštilo komunalno preduzeće. To je dovoljno da tužilatvo po službenoj dužnosti počne da radi. Ovdje samo da damo svoj doprinos. Tražimo da se pojavi heroj grada u tužilaštvu koji će da počne ovo da istražuje”, izjavio na današnjem protestu građana ispred Uprava Opšte bolnice Novi Pazar, Ruždija Šabotić, jedan od organizatora protesta.

On je tokom ovog protesta, na koje  je prisustvovalo oko tridesetak ljudi, rekao novinarima da traže smjenu neodgovornih zbog toga što se na jesen očekuje drugi talas koronavirusa, te da nadležni odgovore zbog čega su, kako je naglasio, u odnosu na ostatak Srbije samo građani u Novom Pazaru plaćali terapiju za liječenje od bolesti izazvane COVID-19 koja je koštala oko 400 eura.

“Ako mi umremo u sljedećem talasu ima neko ko će da nas zamijeni. Hoćemo samo istinu, da odgovorni odgovaraju, da spsosobni preuzmu mjesta da nam se ne desi ovo što nam se desilo”, poručio je Šabotić.

– Spinom o doktorki Ćeranić pokušali da skrenu pažnju sa glavnih problema 

Upitan da li traže odgovornost od političke partije koja je praktično u prethodnih dvadeset godina upravljala novopazarskom bolnicom, Šabotić je konstatovao da su do sada radili ono što odgovora svim politčkim partijama i da svaka ima svog kandidata (za direktora bolnice).

“Ovde svako iznosi svoje lično mišljenje, još smo neformalna grupa građana. Kako se ‘bijela grudva kotrlj’, to smo mi, počela da raste počeli smo da smetamo. Sa spinom o doktorki Ćeranić su htjeli da skrenu pažnju sa glavnih problema, a to su istina i pravda. Nisu očekivali da će izazvati gnev cijelog grada, brže bolje su objavili da je vraćaju na mjesto načelnice”, naveo je Šabotić komentarišući izjavu potpredsjednika i ministra srbijanske Vlade Rasima Ljajića koji je izjavio da je iznenađen smjenom Lejle Ćeranić sa mjesta vd. načečnice Infektivnog odjelnjena OB Novi Pazar.

– Nudili im mjesta u Upravnom odboru bolnice

Šabotić je odgovarajući na pitanje da li su njih vršeni pritisci u nekom smuslu odgovorio da neće imati merhameta kako će doći do istine i da su im neformalno nuđena dva mjesta u Upravnom odboru bolnice.

“Nudli su nam dva mjesta u upravnom odboru bolnice, da nas smire. Nema tih para. Prvi put se desilo u svim političkim partijama, da je neko važnije ko je izgubio baba, brata, prijatelja, prvi put mu je to važnije nego partija. To njih brine, za to su se ušutjeli”, poručio je on.

Sead Kurtagić je, pokazujući umrlicu svog oca, ispričao da im je za roditelja rečeno da je “juče preminuo”, a da su nakon insistiranja da znaju šta im se sa najbližim došla interventna policija da ih udalji sa Grudnog odjeljenja.

“Očekujemo pravdu, dan mak kažu zašto, kako. Od vlasti, bilo koga. Da nam kaže kako može neko na Infektivnom nakon 3-4 dana može da kaže nismo zaduženi za, vidite na ORL. Kada smo mi došli rekli su on je još juče preminuo. Otimaš se sa njima ne može tamo, ne može ovamo. Niko nikakvu informaciju ne daje. Može bez kiseonika, stanje je stabilno, dok nije preminuo”, naveo je Kurtagić.

Podsjećamo da je Rasim Ljajić, kako su prenijeli internet mediji bliski SDP partiji, nakon reakcja javnosti da je njegov partjski kolega i vd. direktora OB Novi Pazar Meho Mahmutović smijenio dr. Ljelu Ćeranić smjesta načelnice izjavio da je pomislio da se radi o nekoj lažnoj vijesti.

“Međutim kada sam video rješenje o njenoj smeni, pozvao sam direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića koji mi je rekao da se ne radi o smjeni, već samo o zamjeni dok se ona nalazi na godišnjem odmoru. Nakon toga sam pozvao i dr. Lejlu Ćeranić kako bih utvrdio o čemu se radi iz prve ruke, i ona mi je rekla da je bila iznenađena kada joj je kurirom poslato rješenje o toj smjeni i da njoj uopšte nije stalo do tog mjesta već je razočarana načinom na koji je to urađeno”, kazao je Ljajić, prenio je indksonline.rs.

Neformalna grupa građana već treću sedmicu protestuje ispred Uprave OB Novi Pazar tražeći odgovore zbog velikog broja umrlih tokom posljednjeg talasa COVID-19 i stanja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Foto: SNews, Medin Halilović

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: