28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Predsjednica BNV-a: Sraman čin ministra Ružića

Nazvavši sramotnim činom zastrašivanje prosvjetnih radnika od strane ministra prosvjete Branka Ružića, a u vezi hajke koju srpska javnost i mediji vode prema učiteljici Adeli Melajac Karaahmetović, oglasila se predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

“Jedan ministar države koja je na putu EU zastrašuje prosvjetne radnike koji praktikuju individualna i kolektivna prava koja su Ustavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima zajemčena pripadnicima nacionalnih manjina”, poručila je u svom pisanom obraćanju predsjednica BNV-a.

Curićeva je u prilog javnosti dostavila na uvid i Odluka o proglašenju himne sandžačkih Bošnjaka, koju je Vijeće donijelo još 6. aprila 2012. godine.

Ona je, također, podsjetila javnost na ustavne odredbe i povelju u kojima se nacionalnim manjinama garatuje pravo na svoj grb, zastavu, jezik i himnu.

Podsjetimo, nakon što je nastavnica razredne nastave Adela Melajac Karaahmetović postavila snimak iz učionice u kojoj djeca izvode himnu Bošnjaka, ministar Ružić je to osudio i najavio inspekcijsku proveru školi “Rifat Burdžović-Tršo” u kojoj inače i radi nastavnica Melajac-Karaahmetović.

Također, većina srpskih medija i pojedinci iz aktuelne vlasti su danas žestoko kritikovali ovu nastavnicu, smatrajući to što “djeca izvode svoju nacionalnu himnu” velikom provokacijom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: