26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Nove mjere Vlade Srbije: Maske se nose na svim javnim mjestima

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici, na prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, najnovije odluke u vezi sa sprječavanjem širenja koronavirusa, koje će od sutra, 17. jula, važiti na čitavoj teritoriji Republike.

Ovim mjerama zabranjuju se okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi. Za vrijeme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prusutno samo jedno lice.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mjestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne djece, kao i djece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbjede da njihova djeca nose zaštitnu masku.

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mjestima na otvorenom prostoru. Na mjestima na kojima nije moguće obezbjediti rastojanje od najmanje 1,5 metara (redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta), nošenje maski je obavezno.

Na sjednici je donijeta odluka da se Srednja ekonomska škola „Stana Milanović“ u Šapcu otvori kao privremeni objekat za smještaj i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti COVID-19.

“Medicinska sredstva, lekove, sanitetski materijal i drugu neophodnu medicinsku opremu i zaštitna sredstva za privremenu bolnicu obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje”, saopšteno je iz Vlade Srbije.

– U Srbiji od početka pandemije od korone oboljelo 19.717 osoba

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u poslednja 24 sata potvrđena još 383 slučaja COVID-19, a preminulo je još 13 osoba.

Od poslednjeg izvještaja testirane su 9.183 osobe, a do sada ukupno 524.578 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ukupan broj preminulih, od početka epidemije, povećan je na 442, procenat smrtnosti je 2,24 odsto, a na respiratorima se nalazi 177 osoba.

Broj aktivnih slučajeva je 4.662, a od početka epidemije COVID-19 u Srbiji e oboljelo je 19.717 osoba.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: