29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Turska

Još sedam hafiza i jedna mualima iz Turske će obavljati vjersku službu u Sandžaku

Reisu-l-ulema Islamske zajdnice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović i muftija sandžački Senad ef. Halitović dočekali su danas savjetnika za socijalna i vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Beogradu, Ertugrula Coşkuna i osam novih hafiza iz Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) koji će od danas djelovati u džamijama i džematima Mešihata IZ-e Sandžaka, saopšteno je iz te islamske zajednice.

Novi članovi delegacije Diyaneta su sedam hafiza i jedna mualima, i oni se pridružuju već postojećoj osmočlanoj grupi od osam hafiza koji su pristigli u Sandžak početkom ove godine.

“Petnaest službenika Diyaneta će na vjerskoj dužnosti pri Mešihatu IZ-e Sandžaka biti narednih pet godina i ovo je trenutno najbrojnija delegacija Diyaneta pri bilo kojoj islamskoj zajednici na Balkanu”, navedeno je nakon sastanka.

Današnjem sastanku su, pored reisu-l-uleme i muftije sandžačkog prisustvovali i članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Angažovanje hafiza iz Turske sprovodi se u okviru saradnje Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Uprave za vjerske poslove Republike Turske

-Održana Sjednica Mešihata IZ-e Sandžaka
Mešihat IZ-e Sandžaka danas je održao još jednu redovnu sjednicu koju je vodio predsjednik  muftija sandžački Senad ef. Halitović.
Kako je predočeno na sjednici su razmatrani početak nove školske godine te sprovedena akcija kurbana. Jedna od tačaka bila je i pitanje izbora reis-ul-uleme i neodržavanja sjednica Vrhovnog Sabora Islamske zajednice Srbije.
Današnja sjednica je, kako je navedeno, pored redovnih okolnosti bila posebna i zbog proširenja delegacije Uprave za vjerske poslove Republike Turske.
Foto: Mešihat IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: