25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Život

Od danas kod K’abe i u Poslanikovoj džamiji namaz bez fizičke distance

Fizičko distanciranje tokom namaza kod K’abe u Velikoj džamiji, Mesdžid Al Haramu, i Poslanikovoj žamiji u Medini prestaje od danas, objavio je Haramain na svojim medijkim platformama.

Kako su potvrdile zvanične saudijske institucije džamije će biti otvorene za namaz u punom kapacitetu, u okviru ublažavanja ograničenja uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kako navodi saudijska službena agencija SPA, iz Ministarstva unutrašnjih poslova je navedeno da će od nedjelje, 17. oktobra, restrikcije biti ublažene za građane koji su primili dvije doze vakcine.

Donesena je odluka o uklanjanju pravila o obaveznom nošenju maski i držanju distance na otvorenom prostoru, a omogućeno je i potpuno korištenje kapaciteta na sastancima, javnim mjestima, javnom prijevozu, restoranima, kinima i drugim prostorima, prenijela je Anadolija.

 

 

Trenutak koji se pamtiti godinama, nakon što su večeras uklonjene barijere koje su bile u K’abi zbog Covid-19

Vlasti Saudijske Arabije su u aprilu 2020. godine uvele policijski čas u trajanju od 24 sata u gradovima Meka i Medina, u okviru proširenih mjera u borbi protiv širenja zaraze virusom korona.

Zbog pandemije koronovarisu posjeta najsvetijim mjestima u prethodne dvije prethodne godine je bilo ograničeno na određen broj vjernika. Saudijska Arabija je 2020. godine ograničila broj hadđija na 1000, a 2021. godine 60.000 vjernika, samo državljana te zemlje.

Poređenja radi 2019. godine je prema zvaničnim podacima hadž obavilo oko 2,5 miliona muslimana iz čitavog svijeta.

Foto: haramain.info

Povezane vijesti

%d bloggers like this: