30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Sandžak Turska

Politički lideri iz Sandžaka i regiona sa Erdoganom na otvaranju džamije u Istanbulu (FOTO-VIDEO)

Politički predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka i zemalja regiona zajedno su sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i najvišim zvaničnicima te zemlje prisustvovali svečanom otvaranju “Barbaros Hayreddin paša” džamije na Leventu u Istanbulu.

Vrpcu su zajedno sa Erodganom presjekli lideri SDA Sandžaka Sulejman Ugjanin, SPP-a Usame Zukorlić, Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS) u Sjevernoj Makedoniji Munir Kolašinac, predsjednik Izvrnog dobora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin.

Dovu priliko otvaranja velelepne džamije proučio je predsjednik Uprave za vjerske poslove-Diyaneta Ali Erbaš.

Među prisutnim gostima iz Sandžaka bili su i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik opštine Tutin Salih Hot.

Erdogan je rekao da čuvaju ovu uspomenu sa presjecanja vrpce i otvaranja džamije Barbaros Hayreddin paša.

-Džamija sa imenom legendarnog osmanskog moreplovca Barbarose Hayreddina

Predsjednik Erdogan je u obraćanju na svečanosti, navodeći da su Barbaros Hayreddin-paša i njegov brat Oruč Reis dali osmanskoj mornarici najveća dostignuća u njenoj historiji, rekao da je džamja nosi ime po slavnom moreplovcu koji pobjedom u Prevezi “Mediteran pretvorio tursko jezero”.

“Predvođena Barbaros Hajreddin pašom osmanska pomorska sila je dostigla vrhunac. Osim toga, mornari koji su odrasli u njegovoj školi godinama su služili našoj mornarici”, rekao je on naglasivši da je Barbaros Hayreddin-paša „legendarno ime turskog pomorstva, kapetana mora“.

Predočio je da su Barbaros Hayreddin-pašinu džamiju izgradili da bi zaživjelo njegovo ime i djelo i naslijeđe, te da je arhitektonskom i kulturnom teksturom grada, predsednik Erdogan je dao sledeće informacije o projektu:

“Glavna tema projekta bila je pomorska tematika Barbaros Hayreddin-paše. Svi ukrasi, kaligrafija, ornamenti, minijaturni radovi inspirisani su ovim glavnim naslovima. Jedno od najveličanstvenijih dijela naše džamije je mihrab od keramičkih pločica i kao takve proizvedene su po prvi put godine u historija Republike. U zatvorenom dijelu džamija prima 11 hiljada ljudi, na poluotvorenim i otvorenim prostorima 9 hiljada ljudi. Ukupno 20 hiljada ljudi će moći da klanja istovremeno. Vjerujem da naša džamija, sa svojim parkingom za 929 automobila, radionicama, bibliotekom, višenamenskom salom i kafeterijom, zadovoljiće veoma važnu potrebu u kvartu Bešiktaš”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Velike narodne Skupštine Republike Turske, Mustafa Šentop održao zajednički susret sa bošnjačkim i zvaničnicima Turcima bliskih naroda iz zemalja Balkana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: