25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Politika

Biden je 46. predsjednik SAD, večeras obraćanje naciji

Demokratski kandidat Joe Biden (Džo Bajden) 46. je predsjednik SAD, javlja CNN . Ta TV mreža tvrdi da je Biden osvojio većinu u Pensilvaniji, odnosno 20 elektorskih glasova, i sada ima 273 elektorska glasa.

Za pobjedu na izborima potrebno je 270 od 538 elektorska glasova.

Kako prenosi CNN , on je u društvu porodice bio u svom domu u Vilmingtonu, u državi Delaver, i gledao vesti, kada je saznao da će biti 46. predsjednik SAD.

Obraćanje naciji je zakazano za subotu uveče, rekao je član njegovog izbornog štaba CNN-u .

CNN dodaje da će tema njegovog govora biti zasnovana na izjavi od juče, kada je Bajden rekao:”Nikada ne zaboravite: brojke nisu samo brojke. One predstavljaju glasove i glasače, muškarce i žene koji su se borili za njihovo osnovno pravo da se njihov glas čuje”.

Bajden je dugogodišnji senator iz Delavera, a osam godina je bio potpredsjednik SAD, kada je na čelu države bio Barack Obama.

Trump: Izbori daleko od gotovih

Aktuelni predsednik SAD Donald Trump izjavio je večeras da njegov demokratski protivkandidat Džo Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik predsednikh izbora.

Predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump poručio je da su izbori daleko od gotovih.

“Džozef Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik”, naveo je Tramp u saopštenju, prenosi Rojters.

Najavio je da će njegov izborni štab početi pravni postupak u vezi s rezultatima izbora na sudu u ponedeljak.

Slavlje Bidenovih pristalica

Nakon što su skoro svi vodeći svetski mediji i agencije objavili da je Džo Bajden pobednik predsedničkih izbora u SAD, njegove pristalice su danas popodne počele da izlaze na ulice Vašingtona, Njujorka i još nekih većih gradova kako bi slavili.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: