28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

BiH: U dvorištu pravoslavne crkve pronađena masovna grobnica, ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci šest osoba

Na području mjesta Donja Sopotnica u opštini Novo Goražde, realizovan je proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva BiH, a ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

Foto: INO BiH

Sarajevski mediji su objavili da su nekompletni posmrtni ostaci najmanje šest osoba ekshumirani iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Donje Sopotnice, u dvorištu pravoslavne crkve Svetog Georgija.

“Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 40 centimetara te je utvrđeno da se u ovom slučaju radi o sekundarnoj masovnoj grobnici”, objavio je faktor.ba.

Foto: INO BiH

Nakon pronalaska, skeletni ostaci su prebačeni u kosturnicu JKP „Sveti Marko“ Istočno Sarajevo, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, stalni sudski vještak-patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici PS Novo Goražde koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku podršku.

M.H.

Foto: Tužilaštvo BiH, INO BiH

Povezane vijesti

%d bloggers like this: