30 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Prijepolje Sandžak

BOSS podržao Vučićevu listu, Tandir tvrdi da su Bošnjaci Limske doline slobodni

Predsjednik Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) Samir Tandir rekao je danas da su Bošnjaci Limske doline slobodni, ali da je nepravda i neprihvatljivo  što je aktuelna vlast uklonila bošnjačku zastavu sa zgrade lokalne samouprave u Prijepolju.

Tandir je u obraćanju medijima ocjenio i da su postavljeni bilbordi sa likom četničkog komandanta Draže Mihajlovića u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, provokacija bez presedana.

 “Situacija nigdje nije idealna, ali moramo da podjelimo dio odgovornosti, šta je do Beograda, šta je do Bošnjaka, imamo li dva ministra? (Da li su Bošnjaci slobodni u Limskoj dolini?). Bošnjaci su slobodni u Limskoj dolini, da, ja živim tamo. Hoćete mi reći da nisu?Nađite mi jedan primjer da je neko rekao da je neslobodan, ja bi ga sad doveo na konferenciju. (Znate li šta se desilo u vezi policajaca u Priboju?). Svi oni koji su odgovorni moraju shodno zakonu Republike Srbije, institucijama koji pripadaju, moraju da nose dio odgovornosti”, rekao je Tandir, navodeći da ni za jotu nije odstupio ni od jednog političkog stava.

Predsjednik Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) Samir Tandir, foto: SNEWS

Govoreći o pravima Bošnjaka i njihovoj implementaciji naveo je da ona nije dovoljna i idealna, da je to i do Bošnjaka i da je službene upotreba bosanskog uvedena u opštini Prijepolje.

Prema njegovom mišljenju suština problema u Novom Pazaru i Limskoj dolini je ekonomski standard i iseljavanje, te podjednako pogađa srpski, bošnjački i romski narod.

Tandir je govoreći o predstojećim izborima  kazao da ne vjeruje da postoji izborni inžinjering i da ne postoji bilo šta da je danas tajna , kao id a više nema tabu tema.

 “Zna se ko je s kim dobar, ko nije dobar, ko zastupa koje stavove. Pogledajte u biografije svih nas i onda možete da nađete jedan kontinuitet ponašanja kod nekog kontinuitet dosljednosti ili kontinuitet nedosljednosti. Vjerujem u inteligenciju građana i građanki i da će odabrati ono što misle da je za njih najbolje i u taj sud ne možemeo ni vi ni ja da se miješamo, a stranke mogu dap rave formalne i neformalne kombinacije, ali mislim da to građani vide”, poručio je on.

– Optužbe za falisifikovanje potpisa

Tandir je naveo da se oko 200 potpisa građana koji su podržali njihovu listu u Novom Pazaru našlo na listi Marinike Tepić, zloupotreba koju će, kako je najavio,  istjerati do kraja.

Potpredsjednik Izvršnog odbora te stranke i kandidat za odbornika u Novom Pazaru Adis Dazdarević je optužio Stranku slobode i pravde (SSP) listu „Novi Pazar protiv nasilja“ da su falsifikovali potpise i predali njegovu izjavu, te da mu je to potvrđeno iz Gradske izborne komisije Novog Pazara.

Dazdarević je, pokazujući medijima tu izjavu, rekao da se jasno vidi da je potpis falsifikovan i da je podnio krivičnu prijavu kako bi se utvrdilo na koji način su pribavljeni njegovi podaci.

 “Apelujem na Osnovno javno tužilaštvo da postupi po mojoj krivičnoj prijavi, ispita sve navode iz krivične prijave i podnese dodatne krivične prijave protiv učinilaca tih krivični djela. Želim da se zahvalim predsjedniku Aleksandru Vučiću za fer i korektan izborni proces i njegovo lično zalaganje na promociji pravde, slobode i demokrataskih vrijednosti u Srbiji“, rekao je Dazdrarević, naglasivši prethodno da se otkrivaju falsiifikovane izjave opozicionih stranaka, predvođene Draganom Đilasom, Marinikom Tepić i Miroslavom Aeksićem.

Bošnjačko-srpski savez (BOSS) je predao izborne liste za vanredne lokalne zbore u Novom Pazaru, Priboju i Prijepolju, a na parlamentarnim  i beogradskim izborima dala je podršku listi „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane”.

M.H.

Izvor: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: