24 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

BNV o „svesrpskom saboru“: Prava koja traže za Srbe izvan Srbije nek obezbjede i Bošnjacima u Srbiji

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog naconalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin je rekao da se Vijeće ne protivi  željama srpskog naroda, niti rukovodstva Srbije, da za svoj narod izvan granica Srbije traže prava, ali da moraju najprije izraziti spremnost i primjerom pokazati da sva ta prava koja traže za Srbe izvan Srbije obezbjede Bošnjacima u Srbiji.

On je povodom održavanja „svesrpaskog sabora“ prošle sedmice, na današnjoj sjednici Vijeća rekao da Vijeće nije reagovalo jer je to do danas bio neformalan skup, ali i da su tim saborom presjedavali najviši državni funkcioneri Republike Srbije.

„Bošnjačko nacionalno vijeće razumije težnju najviših državnih predstavnika srpskog naroda u ovoj zemlji da traže za svoj narod prava, ali u mjeri da ne remete prava i osjećanja drugih naroda, najprije u svojoj zemlji ali i svih naroda koji žive u regionu, kao i da ne zalaze u suverenitet i teritorijalni integritet susjednih država“, istakao je Baćićanin..

Predočio je da Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva od Vlade i predsjednika Republike Srbije da u najhitnijem roku omoguće Bošnjacima djelotvorno učešće u javnom životu, u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje.

„Ovdje na prvom mjestu skrećemo pažnju na veoma loše stanje nacionalne zastupljenosti Bošnjaka u policiji, sudstvu, tužilaštvu ali i svim ostalim državnim institucijama sa javnim ovlaštenjima. Prvi korak pokazivanja spremnosti ostvarivanja prava Bošnjaka je usaglašavanje nacionalne strukture i zastupljenosti Bošnjaka u svim ovim institucijama u skladu sa nacionalnom strukturom jedinica lokalne samouprave svih sandžačkih opština“, poručio je.

Kako je ukazao zvaničnik BNV-a manjinska prava zajamčena Ustavom Republike Srbije neposredno se primjenjuju, što definiše član 18. Ustava, a jasno znači da zakon nije nužan posrednik između ustavne norme i njene praktične primjene.

„Ustav u skladu sa članom 14. stav 2. garantuje posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, pa u skladu sa tim pozivamo najviše državne organe da poštuju odredbe Ustava svoje zemlje“, zaključio je Baćićanin.

– Poziv vlastima Prijepolja da ističu zastavu sandžačkih Bošnjaka

Tokom rasprave u vezi zabrane isticanje bošnjačke nacionalne zastave u opštini Prijepolje Baćićanin je ukazao da su Bošnjaci u toj opštini većina i da zakon ne zabranjuje njeno isticanje.

„Ovo je zastava sandžačkih Bošnjaka, 11. maj je Dan bošnjačke nacionalne zastave i zamolio bih sve predstavnike, posebno predstavnike vlasti, posebno u Prijepolju i Priboju da napokon poštuju Bošnjake jer žive sa Bošnjacima i da ističu zastavu sandžačkih Bošnjaka, da je istaknuta na svim institucijama 365 dana. Sve van toga je uvreda za Bošnjake i uvreda za nas. Po broju đaka, po odbornika, po svim parametrima Bošnjaci su većinski narod i ne smijemo dozvoliti da bilo ko pokuša da ukloni zastavu sandžačkih Bošnjaka“, naglasio je predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fuad Baćićanin.

Izvor: Medin Halilović, Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: