22 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Bajramska čestitka reisu-l-uleme Halitovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Senad ef. Halitović je, čestitajući kurbanski bajram ili hadžski bajram, pozvao vjernike da u danima radosti ne zaborave muslimane u svijetu koji ovaj blagdan dočekuju u teškim i ratnim uslovima.

Istakao je da muslimani imaju priliku da se posebno osevape i učinine dobročinstvo, a najveće dobročinstvo ili dobro djelo, u ovim danima, jeste žrtva kurbana.

“Zato nemojmo zaboraviti da zahvaljujemo Allahu, dželle šanuhu, koji je učinio da imamo priliku u ovim blagdanima da se osevapimo, a oni su sami po sebi ibadet, ali drugi vid ibadeta jeste da taj dan čuvamo prijateljske, rodbinske i komšijske veze, da se zijaretimo, da smo radosni i veseli, pa neka je Njemu neizmjerna hvala to što je učinio da i radost kod vjernika i vjernica jeste ibadet, a upravo jeste ono što je rekao resul, sallallahu alejhi ve sellem , da sretnemo svoga brata sa osmjehom na licu, i to je sadaka, i to je vid ibadeta”, naveo je Halitović.

Pozvao je vjernike da iskoriste ove dane u ibadetu zikra dobročinstva, zijareta, onako kako je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

“U našem porodičnom ambijentu, oživimo bajrame u našim čaršijama, našim mahalama, onako kako je to sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellema”, naveo je i dodao:.

“Međutim, draga i poštovana braćo, i kada se mi radujemo, nemojmo zaboraviti na našu braću i sestre u svijetu, muslimane, koji, nažalost, ove bajrame dočekuju kao i mnoge druge, u teškim uslovima, ratnim uslovima, ne samo u neimaštini, već u, zahvaćeni ratom, strahotama i stradanjima, oni i njihove porodice, pa uputimo dovu Allahu, dželle šanuhu, za njih, moleći Gospodara svih svjetova da što prije otkloni od njih sve te nevolje i ta stradanja. Molim Allaha, dželle šanuhu, da ukabuli sve vaše ibadete, vaše kurbane, vaša dobročinstva, i koristim ovu priliku da vam čestitam, mubareklišem riječima: Bajram šerif mubarek olsun!”, stoji u čestitki reisa Halitovića.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: