Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Obilježavanje “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave” za učenike u nastavi na bosanskom jeziku je nametanje srpske nacionalne kulture bošnjačkoj djeci

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas direktore i nastavnike osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi i na bosanskom jeziku, da zbog činjenice da se praznik „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ isključivo odnosi na srpski narod i da nisu u obavezi da na bilo koji način obilježavaju ovaj datum.

“Cijenimo da su tematski časovi ove vrste neprihvatljivi i štetni za učenike bošnjačke nacionalnosti u Sandžaku koji nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku i smatramo nasilnim nametanjem srpske nacionalne kulture bošnjačkoj djeci”, navodi se u dopisu Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji je upućen odgojno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku.

Ukazuje se da se Ustavom i zakonima Republike Srbije svakom djetetu garantuju sva osnovna ljudska i manjinska prava u koje spada i pravo obrazovanja na maternjem jeziku, te njegovanje svoje kulture i tradicije.


Danas je održana hitna sjednica Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kome je razmatran jučerašnji dopis Ministarstva prosvjete upućen školama na teritoriji Republike Srbije povodom obilježavanja „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Bošnjačko nacionalno vijeće je obavjestilo direktore svih osnovnih i srednjih škola u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku da se radi o dopisu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je u vidu molbe proslijedilo Ministarstvu prosvjete da se 15. septembra 2023. godine prvi školski čas posveti obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Budući da se u dopisu navodi da je ‘Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni praznik koji se praznuje 15. septembra u Republici Srbiji i Republici Srpskoj od 2020. godine’, a da je ‘cilj uspostavljanja novog praznika prije svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanja kulta nacionalne zastave’, jasno se vidi da se ovaj praznik isključivo odnosi na srpski narod, odnosno da se ni u jednom segmentu ne odnosi na Bošnjake i pripadnike drugih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda”, poručeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: