Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Pritužba zbog kršenja prava Bošnjaka od strane MUP-a Srbije

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) saopštilo je da je uputilo danas pritužbu Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog i nezakonitog rada Ministarstva unutrašnjih poslova i grubog kršenja prava Bošnjaka koja su zajemčena Ustavom, zakonima i međunarodnopravnim aktima.

„U informacionom sistemu za unos podataka koji se koristi u policijskim upravama Ministarstva unutrašnjih poslova, pri formiranju i podnošenju zahtjeva za izradu ličnih dokumenata nije data mogućnost izbora bosanskog jezika i latiničnog pisma. Pored toga, u ponudi jezika za izdavanje ličnih dokumenata ne postoji mogućnost izbora bosanskog jezika i latiničnog pisma. Sve ovo predstavlja grubo kršenje Ustava i zakona i tešku diskriminaciju prema Bošnjacima u Republici Srbiji“, stoji u pritužbi.

Podsjeća se da je Republika Srbija Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima prihvatila bosanski jezik kao jezik Bošnjaka u Srbiji i time se obavezala na primjenu odredaba Povelje u odnosu na bosanski jezik, a da su bosanski jezik i latinično pismo u službenoj upotrebi svojim statutima potvrdili i Grad Novi Pazar i opštine Tutin, Sjenica i Prijepolje.

Radi zaštite prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom i zakonima, Bošnjačko nacionalno vijeće je poslalo dopise prethodnih dana Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi R. Srbije sa zahtjevom da hitno ispune zakonske obaveze i omoguće Bošnjacima u Republici Srbiji izdavanje javnih isprava na svom maternjem jeziku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: