26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Vremeplov

Zukorlić&Jusufspahići (FOTO)

Široj javnosti malo je poznato da se rahmetli muftija Muamer Zukorlić susretao i sjedio za isti sto sa članovima porodice Jusufspahić, beogradskim muftijom rahmetli Hamdijom Jusufspahićem i njegovim sinovima Muhamedom i Mustafom koji su danas predstavnici i Islamske zajednice Srbije (IZS) u Beogradu.

Godinu dana nakon ovog iftara u Srbiji su djelovale dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Kako je u 121. broju, iz decembra 2006. godine pisao Glas islama na poziv ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkla Polta, 19. oktobra te godine, u sjedištu američke ambasade u Beogradu gostovao je a iftaru, tada muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Na tom skupu zajedno sa Zukorlićem bili su i tada Hajro Tutić, Sead Šaćirović, te imami iz Sjenice i Tutina.

Također, kako se vidi na tim fotografijama bili su i tada koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa MKTJ.Rasim Ljajić, građanska aktivistkinja Aida Ćorović, novinarka Safeta Biševac, akademski slikar Mehmed Slezović…

Piše i da je pored iftara i upriličenih susreta, potpisan je i ranije pripremljeni Sporazum o finansiranju obnove zgrade starog mekteba u susjedstvu Altun-alem džamije i da se Vlada SAD obavezala da će uložiti 50 (pedeset) hiljada dolara za taj projekat.

“Iftarskoj svečanosti u Beogradu prisustvovale su mnoge značajne ličnosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života iz zemlje i inostranstva”, objavljeno je u printanom glasilu današnje Islamske zajednice u Srbiji, Glasu islama, ali pored objavljenih fotografija na kojima se vidi ko je sve prisustvovao ne spominje prisustvo Jusufspahića i ostalih zvanica iz Sandžaka.

Pojašnjeno je, između ostalog i da je na tom skupu “koji je trajao tri sata” Muftija sandžački sa američkim ambasadorom opsežno razgovarao o aktuelnim temama, političkim prilikama u Sandžaku i stavu Islamske zajednice prema tek usvojenom prijedlogu Ustava Republike Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: