19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Cijene goriva skaču svaki dan

Na beznskim pumpama u Srbiji su gotovo najvišom cijene goriva u regionu, a gorivo poskupljuje iz dana u dan.

Jedan od razloga, pored poskupljenja nafte u svijetu, jesu visoke akcize goriva u Srbiji. Od 2012. godine akcize na gorivo poskupele su za čak 67 posto. Akcize, dio od cijene koji uzima država, je glavni razlog da cijene goriva u Srbiji budu skuplje nego u ekonomsko jakim evropskim državama.

Na NIS-ovim pumpama litar evro. dizela je juče košzao 178,9 dinara, benzina sa 95 oktana169,9 dinara, a autogasa 93,9 dinara.

Prije sedam dana dizel je na Lukoil pumpi koštao 177,4 dinara, a dva dana kasnije 178,4 dinara.

– Koga briga za obične potrošače

Velika očekivanja i posljedice kovid infekcije, između ostalog, povećale su tražnju crnog zlata. U Srbiji se to odrazilo na vrtoglavi rast cena goriva, a poskupljenja na benzinskim pumpama gotovo su svakodnevna.

“Svaki put kad odem na pumpu to je druga cena, ja i ne znam koliko je sad 176 178?” kaže jedan od naših sagovornika.

“Koga briga za obične potrošače, jel neko razmišlja o njima”

“Da li je to zbog akciza pa je nama toliko skupo gorivo ili je to samo zbog tržišta svetskog, nije mi jasno” samo su još neka od mišljenja anketiranih.

Državna zahvatanja od maloprodajne cijene goriva su između 53 i 55 procenata, gde u ovom periodu izuzetno visokih cena goriva, ostvaruje jedan ekstra prihod od većeg PDV-a.

“Kad su visoke cene osnovice za obračun jako velike, samim tim je i prihod od PDV-a veći nego što je to država projektovala, bar u tom nivou bi mogla da redukuje recimo akcize makar na određeni period” kaže Tomislav Mićović iz Udruženje naftnih kompanija Srbije i dodaje “Smanjenjem akciza za određene kategorije potrošača, kao što su recimo transportne organizacije, kao što je poljoprivreda, doći ćemo do to ga da su ostali proizvodi će biti jeftiniji”.

A da bi se to dogodilo, potrebno je da ministarstvo usvoji inicijative Udruženja transportera o smanjenju akciza, kao i Uduženja naftnih kompanija Srbije o izmeni politike akciznog oporezivanja energenata, kako bi se uvele različite akcizne stope za različite namene proizvoda. Podnosioci inicijativa veruju da će se to smanjenje akciza vratiti u budžet kroz neke druge vidove prihoda.

Izvor: SNews, https://rtv.rs/sr_lat/ekonomija/da-li-bi-smanjenjem-akciza-na-gorivo-za-odredjene-kategorije-potrosaca-proizvodi-bili-jeftiniji_1309351.html

Povezane vijesti

%d bloggers like this: