Aktuelno Društvo Sandžak

Dan nakon dženaze Zukorliću održana vanredna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je saopštio da je danas, povodom preseljenja na Ahiret muftije Muamera Zukorlića, održana vanredna proširena sjednica Mešihata te islamske zajednice.

“Zaključeno je da će Mešihat Islamske zajednice, njegovi organi, medžlisi i ustanove odlučno nastaviti putem slobode, autonomnosti, dostojanstva i prosperiteta kojeg je trasirao Muftija u cilju ostvarivanja svih prava koja pripadaju Islamskoj zajednici i muslimanima, te postizanju pune ravnopravnosti sa drugim vjerskim zajednicama”, navedeno je na zvaičnoj internet stranici Mešihata.

Dodaje se da su osim članova Mešihata sa prostora Sandžaka prisustvovali i glavni imami.

“Nakon proučene sure Jasin i dove za dušu Muftije, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić izrazivši zahvalnost i poštovanje rahmetli Muftiji na požrtvovanom trodecenijskom radu za islam i muslimane u Sandžaku, Srbiji, okruženju, dijaspori i šire”, navodi se.

Mešihat se zahvalio brojim delegacijama koje su prisustvovale dženazi na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, kao i ukopu u rodnom selu: delegaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa poglavarom dr. Husein ef. Kavazovićem sa muftijama – sarajevskim, tuzlanskim, zagrebačkim, ljubljanskim, te imamima i saradnicima; bivšem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću; delegacijama: predsjednika Republike Srbije, Narodne skupštine, bošnjačkih političkih partija iz zemlje i regiona, te svim vjernicima iz Sandžaka, okruženja, Zapadne Evrope, Turske, Amerike i Kanade.

Također, upućene su i riječi zahvale na brojnim telegramima saučešća ambasadorima, islamskim zajednicama u okruženju, vjerskim, humanitarnim, vladinim i nevladinim organizacijama iz regiona i svijeta.

 

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: