25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija

Danas uplata preostalih 30 evra na račune milion i 757 hiljada prijavljenih građana Srbije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas na račune milion i 757 hiljada prijavljenih građana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći, s ciljem smanjenja posledica pandemije virusa korona, čime je 5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobilo ovu vrstu pomoći.

„Osim toga građani mogu očekivati i uplatu 20 evra u decembru, za šta prijavljeni za pomoć od 30+30 evra ne moraju ponovo da se prijavljuju“, rekao je Mali i dodao da će prijave biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju mesecu, kao i za one koji su u međuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

Mali je istakao da je ekonomija egzaktna nauka, ali da su veoma važni i optimizam i raspoloženje ljudi, koji su prošle i ove godine videli koliko je naša država stabilna i jaka i da mogu da se na nju oslone.

Mali je podsetio da će danas na sednici Vlade Srbije biti Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba – podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

„Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto. Naime, za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti 7 procenata, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali 8 odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 procenata, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto. Još u septembru doneta je odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara. Podsetiću da je 2011. godine minimalna zarada iznosila 15.700 dinara, a od sledeće godine biće duplo veća. To je osnova naše ekonomske politike, jer rast minimalne zarade i plata u javnom sektoru pokreću i rast prosečne zarade“, objasnio je Mali i napomenuo da je stopa nezaposlenosti danas jednaka onoj iz 2019. godine, pre nego što je pandemija počela.

Objasnio je da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

„To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice i trenutno ih gradimo sedam, a predviđen je i novac za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo novac i za metro. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a ona zapošljava i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred“, naveo je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na kritike povodom inflacije i ponovio da je ove godine ona u proseku tri odsto.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: