20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Radnica tvrdi da je ostala bez posla zbog mahrame, N Sport navodi da stalno zaposleni mogu da nose hidžab na radnom mjestu

Tragom informacije o otpuštanju radnice N Sporta u Novom Pazaru zbog nošenja hidžaba, SNews je istražio cjelokupnu situaciju i dobio saznanja koja potvrđuju navode o nezakonitom postupanju ove renomirane kompanije.

Tokom dana se na svom profilu oglasila i otpuštena radnica, koja je i potvrdila da je otkaz dobila zbog Hidžaba.

Naime, radnica Selma Ljajić koja je dobila otkaz u N Sportu je zaposlena na mjesto prodavca početkom 2020. godine i tada nije nosila hidžab, a shodno njenoj radnoj biografiji i prethodnom radnom iskustvu primljena je u radni odnos, navodi naš izvor iz ove prodavnice.

“Nakon nekih desetak dana od početka rada, Selma je odlučila da stavi mahramu, u čemu je imala potpunu podršku svih iz kolektiva i niko u tome nije vidio bilo kakav problem”, kaže naš izvor.

Dalje, prodavnica se u tom periodu renovirala, te su tada svi radnici, a sa njim u Selma bili danonoćno u pripremama za njeno proširenje i ponovno otvaranje, kada smo, ističe, imali i posjetu od strane vlasnika i menadžmenta firme iz Beograda.

“Kada su nadređ iz Beograda došli, obilazili su radnju i obavljali završne stvari pred početak otvaranja. Tada je prisustvo Selmino bilo primećeno i vidjeli smo da je stvorilo radoznalost kod njih, u smislu – ko je ona, otkud ona tu i slično, što smo mi ostali shvatili da su oni to doživjeli kao prednost”, kazao je naš izvor i dodao da im je tek sutradan bilo jasno da je to njihovo raspitivanje značilo “kraj njenog ugovora” u toj prodavnici.

Navodeći dalje, izvor dodaje da je već sutra Selmi prenijet uslov-ili mahrama ili posao.

Kasnije su svi saznali da je rukovodstvu firme zasmetala mahrama na glavi, te da ne žele da takva osoba bude dio N Sporta.

“Ona je tada izabrala hidžab i dobila je otkaz, koji joj je vrlo brzo uručen”, pojašnjava naš izvor i dodaje da je takvo dostojanstvo i ponos prilikom odlaska iz firme pokazala da je upravo time i dokazala da je hidžab stvarno njena kruna preča od svega, ocjenjuje izvor.

Nakon svih dešavanja, nastavlja, u kolektivu je bila dosta mučna situacija mjesecima, jer niko od nas iz Novog Pazara od zaposlenih nije mogao utjecati na promjenu odluke, pa čak ni šef radnje.

Navodi da su mnogi tada nagovarali otpuštenu radnicu da svoju zaštitu zatraži preko suda i ujedno obavjesti javnost o diskriminatorskom odnosu prema njoj, ona je to odbijala i nikada nije želela da napravi problem ostalima, svjesna iz svog slučaja da “sigurnosti u toj firmi nema”.

Naš izvor informacija je potvrdio ranija pisanja pojedinih portala o čitavoj situaciji u vezi nezakonitog otpuštanja radnice iz N Sporta, te uputio apel sugradjanima da ne targetiraju zaposlene u ovoj prodavnici, obzirom da nisu imali uticaja na donošenje ovakve odluke.

SNews je probao da kontaktira nadležne ove firme u Beogradu, te poslao i zvaničan mail, ali do zaključenja ovog teksta smo ostali bez odgovora.

Iz N Sporta je ovim povodom za neke lokalne medije saopšteno da u svim mjestima u kojima posluje, obavlja svoje djelatnosti u skladu sa zakonom, poštujući sve vjerske, nacionalne, rasne i političke razlike, te da stalno zaposleni, ako žele, mogu da nose hidžab na radnom mjestu.

Kako je navedeno nijedan raskid poslovnog odnosa unutar kompanije N Sport, nije biо uzrokovan vjerskim, nacionalnim, rasnim ili političkim pitanjima, već isključivo profesionalno utemeljenim razlozima.

“Pomenuta zaposlena, sa kojom је došlo do prekida radnog odnosa, bila је zaposlena na osnovu ugovora na određeno vrijeme, te uslijed virusa Covid-19, smanjenog obima poslovanja i manjim potrebama za radnim angažovanjem, sa njom nije potpisan novi ugovor о radu. Politika poslovanja kompanije N Sport podržava svoje stalno zaposlene da nose hidžab na radnom mjestu ukoliko to žele”, poručeno je iz N Sporta.

Foto:N sport

Povezane vijesti

%d bloggers like this: