19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Desant padobranaca Vojske Srbije u rejonu Novog Pazara, uvježbavali faktor iznenađenja

Pripadnici 63. padobranske brigade realizovali su večeras padobranske skokove u noćnim uslovima u širem rejonu Novog Pazara, saopštila je Vojska Srbije (VS).

Skokovi su realizovani iz helikoptera Mi-8 Ratnog vazduhoplovstva i PVO, tehnikom visokog iskakanja i niskog otvaranja, uz upotrebu specijalnih padobrana tipa krilo, koji omogućavaju precizno prizemljenje na nepristupačnim terenima.

“Obuci borbenih timova 63. padobranske brigade u noćnim uslovima prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. On se i ovom prilikom uvjerio da je profesionalni sastav jedinice izvanredno osposobljen za realizaciju padobranskih skokova na slobodno dejstvo sa opremom i naoružanjem i izvođenje borbenih dejstava nakon helikopterskog desanta”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe noćni skokovi iz različitih tipova vazduhoplova predstavljaju jedan od važnijih segmenata napredne padobranske obuke, koja se realizuje sa ciljem uvježbavanja i provjere osposobljenosti specijalnih timova 63. padobranske brigade za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja.

“Kontinuiranom realizacijom kompleksne borbene obuke u svim vremenskim i zemljišnim uslovima obezbjeđuje se vrhunska osposobljenost i psihofizička pripremljenost pripadnika 63. padobranske brigade i unaprjeđuje ukupna sposobnost ove elitne jedinice Vojske Srbije za izvođenje specijalnih borbenih aktivnosti i operacija od posebnog značaja”, poručeno je iz VS.

Kako se vidi iz objavljenih fotografija na sajtu Voske Srbije prizemljenje padobranaca 63. padobranske brigade iz Niša vršeno je na Vojničkim livadama, kod kasarne.

Ovakva vrsta vježbi u Novom Pazaru nije ranije zabilježena.

Foto: Vojska Srbije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: