Aktuelno Društvo Srbija Zanimljivosti

Dijamant u poštanskoj pošiljci iz Izraela

U Pošti Beograd carinici su prije dva dana spriječili pokušaj krijumčarenja dijamata mase od 1,44 karata u jednoj brzoj poštanskoj pošiljci. Dijamat je otkriven pregledom EMS pošiljke pristigle iz Izraela i namenjenoj primaocu u Beogradu.

U pošiljci izdvojenoj za pregled naizgled se nalazilo nešto sasvim drugo. Naime, pošiljalac je primaocu poslao uputstvo za mali baštenski aparat: usisivač za lišće.

Carinici su pregledom pošiljke ustanovili da se u sredini zapakovanog uputstva nalazi neobična neravnina, pa kada su otvorili ”uputstvo za usisivač za lišće” imali su šta i da vide.

Sredina uputstva je bila isečena i izdubljena u obliku pravougaonika, a u njemu smešten paketić u kome se nalazio dijamant. Na paketiću u koji je dijamant bio uvijen naznačena je zemlja porijekla i masa izražena u karatima 1,44 Ct.

“S obzirom na specifičnost robe otkrivene u prekršaju, nije moguće precizirati vrijednost dok se ne uradi stručna analiza, ali je pretpostavka da je riječ o dragom kamenu čija vrijednost iznosi više hiljada eura. Protiv primaoca je pokrenut prekršajni postupak i njemu će biti uručen poziv, kao i prekršajna prijava”, navode iz Uprave carina i podsjećaju da je slanje dragocenosti poput dijamanata, nakita, dukata i novca dozvoljeno samo ukoliko je riječ o vrednosnim pismima, dok se ostalim poštanskim pošiljkama (u paketima, pismonosnim i brzim pošiljkama) takvi predmeti ne mogu slati.

Foto: Uprava carina

Povezane vijesti

%d bloggers like this: