20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Sandžak Turska

Diplomatski forum u Antaliji: Delegacija BNV-a se susrela sa generalnim sekretarom NATO-a, Sandžak u fokusu istraživanja

Predsjednica BNV Jasmina Curić je na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji imala prilike da razgovara sa , generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, saopšteno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, jedini je učesnik iz Republike Srbije na ovogodišnjem Forumu i tokom prvog dana foruma imala je niz susreta i važnih razgovora sa predstavnicima zemalja i institucija na najvišem nivou.

Ona je imala odvojene ssreta specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, nakon kojeg se srela i sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a.

Predsjednica BNV-a se sastala se i razgovarala sa predsjednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom i bivšom predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Curić je, kako je predočeno, tokom ovih razgovora ukazala na položaju Bošnjaka i trenutnu društvenu i političku situaciju u Sandžaku.

Predsjednica Vijeća srela se sa predsjednikom Republike Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom vanjnskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušoluom.

Na sastanku sa ministrom Ćavušoluom, predsjednica Vijeća mu je zahvalila na pozivu da učestvuje na Diplomatskom forumu i istakla da je time Bošnjacima Sandžaka ukazana velika počast.

Predsjednica i potpredsjednik BVN-a, Jasmina Curić i Fuad Baćićanin, članovi su delegacije BNV-a u Antaliji

“Prisustvo delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća na Forumu je podrška Bošnjaka Sandžaka daljim dobrim diplomatskim odnosima Turkiye sa zemljama Balkana, a posebno sa Srbijom”, kazala je predsjednica Vijeća.

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da više od trećine, odnosno blizu 40 posto država svijeta, ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).

Glavna tema Diplomatskog foruma u Antaliji 2022 je “Obnova diplomatije”. Pod ovim naslovom, na različitim sesijama će se raspravljati o različitim pitanjima od globalnog i regionalnog značaja.
Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da više od trećine, odnosno blizu 40 posto država svijeta, ima predstavnike na visokom nivou na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).
“Diplomatski forum u Antaliji okupio je učesnike iz 75 zemalja, uključujući 17 šefova država i vlada, 80 ministara, 39 predstavnika međunarodnih organizacija”, istakao je Cavusoglu u uvodnom obraćanju na početku trodnevnog Foruma koji se održava u Kongresnom centru NEST.
– Sandžak kao historijska regija u fokusu istraživanja

Tokom prvog dana Diplomatskog foruma u Antaliji predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić susrela se sa grupom istraživača koji rade na projektu demografskog kretanja, ekonomije i politike na Balkanu.

Sandžak, kao historijska regija, je u fokusu istraživanja i interesovanja ovog projekta koji se realizuje uz pomoć Direkcije za Turke u inostranstvu i rođačke narode i dva ministarstva Republike Turske.

Predsjednica Vijeća je ovom prilikom uputila poziv da posjete Sandžak i Bošnjačko nacionalno vijeće što bi predstavljalo vrlo dobru priliku da njihovo istraživanje i rezultate istraživanja učini što boljim i kvalitetnijim.

Učešćem na jednm od najvažnijih međunarodnih foruma u Antaliji delegacija BNV-a nastavlja kontinuitet predstavljanja Sandžaka i Bošnjaka na međunardnim dilomatskim skupovima.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: