Aktuelno Društvo Politika Srbija

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Danas se navršava 19 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlada Srbije.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Njegovim ubistvom mnoge od tih reformi su zaustavljene ili usporene.

Za atentat su osudjeni oficiri ratne jedinice Državne bezbjednosti, penzionisani, komandat Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac, i pripadnici zemunskog klana.

– Šetnja u znak sjećanja

Nekoliko stotina građana danas je šetnjom sjećanja od Tašmajdana do Aleje zaslužnih građana na Novom groblju odalo poštu Zoranu Đinđiću, prvom demokratski izabranom premijeru Srbije, ubijenom u atentatu prije 19 godina.

Povorku su, noseći bijele ruže, predvodili predstavnici Ujedinjene Srbije – predsjednik DS Zoran Lutovac, predsjednik i potpredsjednica SSP Dragan Đilas i Marinika Tepić, predsjednik PSG Pavle Grbović, kao i nekadašnja ministarka u Dinđićevoj vladi Gordana Matković, izvjestio je N1.

Izvor/foto:Agencije, N1, Snews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: