Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija Zdravlje

Đerlek bez odgovora zašto je najveća smrtnost od korone bila u Novom Pazaru

Državni sekretar u srbijanskom Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek danas nije odgovorio na pitanje zbog čega je u Novom Pazaru tokom prethodnog vala koronavirusa zabilježena najveća smtnost u Srbiji od te bolesti.


On je u obraćanju medijima nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava i zdravstvenih ustanova u regiji rekao da će se, na državnom nivou, kada bude vrijeme, izvršiti revizija podataka o smrtnosti od COVID-19.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja  Republike Srbije dr Mirsad Đerlek. Foto: SNews

“Svi građani Republike Srbije, pa i Novog Pazara, dobiće zvanične rezultate kolika je bila smrtnost i da li je bila najveća u Novom Pazaru, Beogradu ili bilo gdje. To je obećao Krizni štab i predsjednik (Aleksandar Vučić). Kada završimo borbu sa COVID-19 izvršiće se revizija podataka i tada ćete dobiti podatke”, rekao je Đerlek.

On je naveo da se očekuje da će broj novooboljelih u Srbiji u narednih sedam dana ići “uzlaznom linijom”.

“Evidentno je da se epidemija preliva na sjevernio dio, centralnu Srbiju i južni dio. Nadamo se da će se epidemijska kriva zaravniti tek za četrnaest dana”, rekao je Đerlek.

On je konstatovao da je u Novom Pazaru trenutno 116 hospitalizovanih covid pacijenata i još 450 slobodnih bolničkih mjesta , te da ozbiljan problem može da bude dolazak zemljaka iz inostranstva, s obzirom da se bliže novogodišnji praznici.

Đerlek je potvrdio da je u Opštoj bolnici Novi Pazar 31 zdravstveni radnik bolestan od koronavirusa i da je na ovom sastanku predložen i dogovoren niz mjera koje će zaštiti zdravstvene radnike od zaražavanja.

“Donijeli smo zaključke i cilj je da svi zajedno pokušamo da usporimo širenje virusa u ovom regionu”, poručio je.

Na prvom sastanku ovog tipa učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice, zamjenik direktora OB Novi Pazar i direktori domova zdravlja u Raški, Sjenici i Tutinu, sanitarni inspektori i predstavnici zdravstvenih ustanova.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: