Aktuelno Bosna i Hercegovina Sandžak

Džaferović: Bosna i Hercegovina nosi Sandžak u srcu (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom 20. novembra, Dana Sandžaka.

Podsjetivši da se ovaj datum obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica ZAVNOS-a, Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, Džaferović je istakao da su Bošnjaci Sandžaka uvijek znali da razmišljaju svojom glavom, bili svjesni svoga prava i svog dostojanstva ne ugrožavajući tuđa prava niti tuđe dostojanstvo.

“Noseći snažnu simboliku ovaj datum ukazuje na istinsku privrženost Bošnjaka Sandžaka sveukupnim vrijednostima slobodnog i demokratskog svijeta. Poštujući činjenicu da živimo u različitim državama bosansko-hercegovački Bošnjaci i sandžački Bošnjaci čine jedan te isti narod sa jedinstvenim jezikom, kulturom i tradicijom, sa jedinstvenim identitetom i kolektivnom sviješću”, istako je Džaferović, naglasivši da će kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda uvijek biti na raspolaganju Bošnjacima u Sandžaka.

“Bosna i Hercegovina nosi Sandžak u srcu jednako kao što Sandžak nosi Bosnu i Hercegovinu u srcu. Neka vam je sretan Dan Sandžaka, živi i zdravi bili“, poručio je.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: