19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Srbija

Džaferović: Niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je komentarisao odbijanje Srbije da isporuči Duška Kornjaču koji je optužen za ratne zločine u BiH i poručio da niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati

Džaferović je kazao danas u Drežnici da je potpuno jasna stvar da Srbija ne želi da isporuči one koji su optuženi, pa čak i one koji su osuđeni za ratne zločine izvršene u BiH.

“Izjava predsjednika Vučića nije od jučer i nije kazala ništa novo. Jednostavno je potvrđeno ono što mi znamo. Ja se samo čudim ukupnoj međunarodnoj zajednici i svjetskoj javnosti kako mogu da slušaju takve vijesti. Mi odavdje iz BiH ne možemo da učinimo ništa kako bismo tu politiku promijenili, ali međunarodna zajednica može”, rekao je član Predsjedništva BiH.

“A jedan od ključnih preduvjeta i element suočavanja sa istinom je da se ne štite oni koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine”, istakao je.

Poslao je i poruku Vučiću: “Niko ni nad kim više nikada ovdje neće dominirati, neka to bude jasno svima”.

Na napise medija da se na slučaju Duška Kornjače vidi da Srbija štiti osumnjičene za ratne zločine, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je upitao po kom to zakonu opozicija hoće da hapsi Kornjaču i da ga izručuje.

“Po kom zakonu, po kom ustavu da hapsim Srbe i da ga nekom isporučujem? Zašto vi to ne uradite? Ja neću, a osim što neću nemam ni pravo ni po jednom zakonu Srbije”, dodao je Vučić.

Sarajevski portal Istraga objavio je da se osumnjičeni za ratne zločine Duško Kornjača, za kojim je raspisana međunarodna pojternica, nalazi u Novom Sadu i radi kao ljekar.

Izvor: N1, Faktor

Povezane vijesti

%d bloggers like this: