23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz masovne grobnice kod Raške počinje naredne sedmice

Kamenolom Kiževik, kod Raške. Foto: EULEX

Sljedeće nedjelje počinje ekshumacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici u Kiževaku u Srbiji, za koje se sumnja da su albanski civili ubijeni tokom rata na Kosovu 1999. godine, objavila je RTK2.

Kako je navedeno Viši sud u Beogradu dao je dozvolu za početak iskopavanja.

Ovo je potvrdio za list Objektiv, šef kosovske delegacije u radnoj grupi za pitanje nestalih, Ibrahim Makoli.

Makoli očekuje da će institucije u Srbiji u budućnosti više sarađivati u identifikovanju drugih lokacija masovnih grobnica.

“Plašimo se samo atmosferskih uslova zbog terena, zbog čega bi trebalo da se konsultujemo sa našim forenzičarima koji rade na terenu, ne postoje drugi razlozi za kašnjenje u nastavku istraživanja”, naglasio je Makolli.

Objektiv je takođe telefonom kontaktirao direktora Instituta za sudsku medicinu Arsima Grdžaliua, koji je potvrdio da su u pripremi logističke lokacije za početak iskopavanja.

Iako je od oružanog rata na Kosovu prošlo više od 22 godine, porodice nestalih osoba još uvek čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.

Podsjećamo da su, u pondjeljak 16. novembra 2020. godine, stručnjaci Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji, kod Raške.

Iskopavanj u Kiževiku  aprila 2017. godine nisu dala rezultate, foto: SNews

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine. Kako su naveli, poslije nekoliko neuspješnih sezona iskopavanja u Kiževku, 2020. godine su napravili pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha.

Nakon utvrđivanja lokacije, stručnjaci iz EULEX-a, kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica obavili su terenski rad u Kiževku, što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka.

Od početka EULEX-ovog mandata do 19. novembra 2020. godine, EULEX je sproveo 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica.

Prema potvrdi predsjednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljka Odalovića u Kiževiku kod Raške su pronađeni posmrtni ostaci 15 ljudi, a pretraga terena zbog pretpostavke da se radi o masovnoj grobnici vršiće se i u Kozarevu kod Novog Pazara i Štavlju kod Sjenice.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: