Aktuelno Društvo

Erdogan: Turska izabrala astronaute za prvu svemirsku misiju

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je ta zemlja izabrala astronaute za prvu svemirsku misiju koja je u planu krajem ove godine, javlja Anadlija.

Erdogan je posjetio veliki turski sajam tehnologije i zrakoplovstva Teknofest, koji se održava na Ataturk aerodromu u Istanbulu i tom prilikom je saopćio da su Alper Gezeravci i Tuva Cihangir Atasever izabrani kao prvi astronauti Turkiye koji će putovati u svemir.

“Alper Gezeravcı, koji će ići na međunarodnu svemirsku stanicu, herojski je turski pilot koji je već postigao važne uspjehe u Zračnim snagama naše zemlje, a Tuva Cihangir Atasever sistemski je inženjer koji radi u Roketsanu“, rekao je Erdogan.

On je pojasnio da je Alper Gezeravci prvi astronaut, a Tuva Cihangir Atasever rezervni.

“Naš prijatelj, koji će ići u prvu tursku svemirsku misiju s ljudskom posadom, ostat će na međunarodnoj svemirskoj stanici 14 dana. U ovoj misiji će izvesti 13 različitih eksperimenata koje su pripremili univerziteti i istraživačke institucije naše zemlje. Vrijeme slanja našeg putnika u svemir planirano je za posljednji kvartal 2023. godine, rekao je Erdogan.

Turkiye je 2018. godine osnovala Tursku svemirsku agenciju, a godinu kasnije je najavila svemirski program te zemlje, kao i svemirsku misiju s posadom.

“Mladi će odvesti Turkiye u najvišu ligu i ostvarit će san zemlje o potpunoj neovisnosti. Mnogo smo se borili da uspostavimo klimu u našoj zemlji u kojoj naši mladi ljudi mogu slijediti svoje snove bez straha. Raskinuli smo okove zaostalosti Turkiyee, izgradili smo infrastrukturu velike i moćne Turkiye“, istakao je Erdogan.

O TEKNOFEST-u, petodnevnom događaju koji je počeo u četvrtak, Erdogan je rekao da je to svjetski zrakoplovno-svemirski događaj broj jedan te je postao brend u svojoj oblasti.

Naglasio je kako se broj sudionika manifestacije od 2018. svake godine povećava.

Teknofestovo prvo izdanje primilo 4.233 prijave od natjecatelja 2018. godine, a ove je godine brojka dosegla 333 tima i milion ljudi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: