Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Turska

Generalni konzul Turske u prvoj posjeti BNV-u

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.

Nakon sastanka, generalni konzul Bašol je rekao da Turska vidi Bošnjake Sandžaka kao most prijateljstva između Srbije i Turske, saopštavaju iz BNV-a.
„Mi vjerujemo da Bošnjačko nacionalno vijeće ima vrlo bitnu ulogu u jezičkom i kulturološkom smislu za našu braću iz Sandžaka i dok bude trajao moj mandat ovdje, ja sam uvijek spreman da sarađujem sa BNV”,kazao je konzul Bašol.
U izjavi za medije, nakon susreta, predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da je posebno raduje što je turski konzul odlučio da svoj mandat ovdje u Sandžaku otpočne tako da mu prva aktivnost bude posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću što potvrđuje, kako naglašavaju, da je BNV krovna institucija Bošnjaka Sandžaka koja odražava jedinstvo.
“Bošnjačko nacionalno vijeće, u svojstvu najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, kroz svoje aktivnosti radi na pospješivanju položaja Bošnjaka u Srbiji ali i na unaprjeđivanju odnosa između Republike Turske i Republike Srbije”, kazala je Curić.
Ona je izrazila uvjerenje da će generalni konzulat Turske svojim profesionalnim diplomatskim radom unaprijediti ekonomski i politički ambijent u Sandžaku i na taj način, kako je rekla, olakšati život svim građanima Sandžaka i šire regije koju generalni konzulat sa sjedištem u Novom Pazaru i pokriva.
“BNV će i ubuduće biti dobar partner svim zvaničnim institucijama Republike Turske u Srbiji i nastojat će da se kroz zajedničke projekte unaprijedi život Bošnjaka i svih građana u Sandžaku”, zaključila je Curić.
Današnji susret sa rukovodstvom BNV je prva zvanična i radna posjeta prvog turskog konzula u Novom Pazaru.

Generalni konzul Bašar Bašol je prvi generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, a početkom ovog mjeseca je otpočeo svoj mandat. Generalni konzulat Republike Turske je prvo diplomatsko predstavništvo jedne strane države u Sandžaku. Bosna i Hercegovina je druga država koja planira da otvori svoj konzulat u Novom Pazaru, a otvaranje se očekuje do kraja ove godine.

Izvor/Foto:BNV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: