16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Godišnjica nastanka poznate “zastave s ljijanima”

Poznata “zastava s ljiljanima” preuzeta je sa štita prvog bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića iz 14. stoljeća, a zamijenjena je današnjom zastavom jer dotadašnju, osim bošnjačkih predstavnika, zastupnici i lideri drugih dvaju konstitutivnih naroda nisu željeli prihvatiti kao svoju. Zastava sa ljiljanima, usvojena je na današnji dan 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine. Saznajte kako su izgledale prve skice i ko je osmislio rješenje koristeći kao podlogu materijale iz vremena kralja Tvrtka pohranjene u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Muhamed Sacirbey (Šaćirbegović) postao je prvi bh. ambasador pri UN-u, nakon što je duže vrijeme, na molbu predsjednika Alije Izetbegovića, nezvanično zastupao interese Bosne i Hercegovine u New Yorku, odigravši ključnu ulogu u njenom prijemu u Ujedinjene nacije.

Kako svjedoči Sacirbey, situacija je bila neizvjesna do posljednjeg trenutka, međutim, u maju 1992. postalo je jasno da je bilo zakulisnih pokušaja da se Bosni i Hercegovini ospori status ravnopravne članice, kao i sve izraženijih nastojanja da se prikriju i/ili  minimiziraju agresija i zločini koji su poprimali razmjere genocida. Svoja diplomatska nastojanja i odnose s javnošću morali smo fokusirati na UN, posebno zato što su i Slovenija i Hrvatska bile aplicirale za članstvo u UN-u i postojala je realna opasnost da bi Bosna i Hercegovina mogla biti izostavljena, u ovom najosjetljivijem trenutku za novonastalu državu… Čak i nakon predaje formalne aplikacije Republike Bosne i Hercegovine, neki su pokušavali ne samo da odugovlače, nego i da iskoriste prijem u UN kao ‘monetu za cjenkanje’ u pokeraškim pregovorima koji bi doveli do podjele Bosne i Hercegovine ili degradiranja na neki niži status ispod punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Pored tadašnjeg ministra vanjskih poslova, dr. Harisa Silajdžića, jedina veza Sacirbeya sa Sarajevom bili su telefonski kontakti s Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine – Kabinetom predsjednika Alije Izetbegovića. Za ceremoniju prijema bila je potrebna nova zastava Republike Bosne i Hercegovine, sa grbom s ljiljanima, koji je 4. maja 1992. godine postao zvanični grb zemlje. Osmislio ga je dizajner Zvonimir Bebek, koristeći kao podlogu materijale iz vremena kralja Tvrtka pohranjene u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Nije bilo načina da se pošalje bosanskohercegovačka zastava u New York. Iz Kabineta predsjednika Izetbegovića poslane su faksom Bebekove skice grba, a u New Yorku je Muhamed Sacirbey stupio u kontakt s grupom žena iz malobrojne bh. dijaspore. Dika Lemeš, rodom iz Krajine, sašila je uz pomoć prijateljica zastavu Republike Bosne i Hercegovine za jedan dan.

„Moglo se primijetiti da je ručno rađena i da je malo manja“, prisjeća se Sacirbey.

„Prvo je podignuta slovenačka, pa bosanskohercegovačka, pa hrvatska zastava. Stajali smo na blještavom suncu, čestitali jedni drugima i, nadao sam se, željeli da zajednički prosperitet bude od koristi za sve. Bio je to trenutak optimizma koji se tek trebao ostvariti.

Izvor: https://stav.ba/vijest/historijski-4-maj-1992-kako-je-nastala-zastava-sa-ljiljanima-republike-bosne-i-hercegovine/2108

Povezane vijesti

%d bloggers like this: