Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Vremeplov

Godišnjica smrti generala Armije RBiH Izeta Nanića: Heroj oslobodilačkog rata, i dušmanin ga poštovao

Na današnji dan, 5. augusta 1995. godine, poginuo je Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata, javlja Anadolu.

Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH.

Jedinice 5. korpusa, uporedo s “Olujom” u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni.

Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca, iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

Nanić, sin Rasime i Ibrahima, rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Bio je drugi od njihovih sedam sinova. Nakon osnovne škole, Izet Nanić završava Srednju vojnu školu u Zagrebu. Vojnu akademiju upisuje 1984. u Beogradu (smjer RV PVO). Jednu godinu boravi i u Sarajevu, da bi konačnu vojnu naobrazbu stekao u Zagrebu 1987. godine. Naredne četiri godine radi kao poručnik ARJ PVO JNA u Kragujevcu.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade.

Za ratne zasluge, brigadni general Izet Nanić odlikovan je “Zlatnim ljiljanom” 1994. godine, a posthumno 1998. i “Ordenom heroja oslobodilačkog rata”.

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Izet Nanić 4. augusta 1995. godine u Bužimskoj džamiji klanjao je posljednji džuma-namaz u svom životu jer je već sutradan, 5. augusta, ubijen dok je njegova 505. viteška brigada krenula u osvajanje Dvora na Uni.

Prema svjedočenju njegovih saboraca, ali i svih koji su prisustvovali toj džumi, rahmetli Izet Nanić ostao je dugo da zikri, a prije polaska ostao je zabilježeno da je rekao: “I poslije rata je rat”.

Kao komandat te brigade učestvovao je u brojnim operacijama kao što su “Oganj 92”, “Munja 93”, “Spržena zemlja”, “Oluja” i druge.

Tri godine nakon pogibije unapređen je u čin brigadnog generala, a dodijeljen mu je i “Orden heroja oslobodilačkog rata”. U Nanića dolini pored Bužima podignut mu je i spomenik.

Izvor: AA, STAV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: