Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Hodžić u Skupštini Srbije: Otkažite vojnu vježbu na Pešteri, oficiri i potpredsjednik opštine Sjenica tražili od mještana da napuste domove

“Naše šume ste dali Ivanjici, rudnik uglja Despotovcu, a jezero Novoj Varoši, ali nam zauzvrat šaljete avione, helikoptere i tenkove”, kazao je narodni poslanik SDA Sandžak Mirsad Hodžić povodom najavljene vojne vježbe u Sandžaku, u junu mjesecu ove godine.

Hodžić je u svom govoru upoznao javnost da je, kako je rekao, prethodnih dana prisutan veliki strah kod žitelja Pešteri, a nakon što je od njih traženo da zbog izvođenja vježbi “napuste svoje domove”.

“Na mjestu gdje je planirana vježba došli su vojni oficiri i potpredsjednik opštine Sjenica, te tom prilikom od njih eksplicitno i pod prijetnjom tražili da napuste svoje domove za vrijeme održavanja vježbe”, upoznao je kolege poslanike Hodžić.

Kako je kazao, na prostoru gdje će biti vježba ima više od 100 domaćinstava, a sva ona u potpunosti žive i privređuju od poljoprivrede.

Kako je iz SDA Sandžaka rečeno od porodice Arifa Brulića, Cucaka, Tahirovića i sela Raždaginja i drugih traži da napuste sopstvena imanja od nekih 150 hektara kako bi taj prostor bio korišćen za vježbu.

On je dodao je nemoguću sa tog prostora ukloniti nekoliko hiljada grla stoke i pčelinjih društava, te da posebno zabrinjava što su i mještani samih sela uglavnom stara i oboljela lica.

U oktobru 2020. godine na Pešteri je održana vojna vježba “Sadejstvo 2020” (arhiv)

“Mene zanima ko se toliko drznuo da na jedan eklatantan način ruši Ustav ove zemlje, te doveo porodice koje tamo žive da pravdu moraju tražiti preko suda i medjunarodne zajednice”, naglasio je on.

Hodžić je kazao da se ovakvim postupcima šalje loša poruka Bošnjacima, jer poučeni prethodnim iskustvima sa vojnih vežbi na Pešteri ovo stanovništvo već unaprijed zna kakav haos i uništena priroda ostaju.

“Ostaci naoružanja i gelera su u ne malom broju slučajeva povređivali mještane i stoku, a zdravi mliečni proizvodi iz ovih krajeva drastično gube na kvalitetu i cijeni, a sve zbog zagadjenoati koja ostaje nakon vježbi”, istakao je poslanik ove stranke.

U oktobru 2020. godine na Pešteri je održana vojna vježba “Sadejstvo 2020” (arhiv)

Predočio je i da prostor gdje se planira vojna vežba je rezervat prirode „Peštersko polje“- mjesto gdje rastu rijetke vrste biljaka i gdje žive endemske vrste životinja kao što su bjeloglavi supovi i druge.

On je pozvao Vrh države i sve nadležne organe da što hitnije preduzmu neophodne aktivnosti, te narede izmještanje planiranih vojnih vježbi na Pešteri.

Povodom obraćanja poslanika SDA Sandžaka Mirsda Hodžića i navoda izrečenih SNews je  Ministarstvu odbrane Republike Srbije uputio zahtjev za izjavu kojem smo, između ostalog postavili pitanje da li je održavanje ove vojne vježbe planirano na privatnim imanjima, ako jeste kojom pocedurom i na koji način se to izvodi, a nastanjeno stanovništvo i stoka izmješta sa poljoprivrednih imanja.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: