27 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Globus

Ide li bitkoin ka kripto-zimi ili istorijskom maksimumu

Da li su kriptovalute na putu ka novim, vrtoglavim visinama ili je tržište na ivici provalije i samo je pitanje dana kada će se sve ponovo strmoglaviti?

Bitkoin se vratio na uzlaznu putanju. Beleži rast vrednosti za više od 50 odsto u poslednje tri nedjelje. Međutim, ne nestaje strah od toga da tržište ide ka „kripto-zimi“, piše Indipendent.

Nevjerovatan oporavak najpoznatije digitalne valute na vrednost iznad 46.000 dolara podelio je analitičare kriptovaluta oko toga u kom smjeru će bitkoin krenuti.

U „igri“ su dve dijametralno suprotne teorije koje bitkoin stavljaju ili na put do svih istorijskih maksimuma pre kraja 2021. godine, ili na ivicu kolapsa.

Obe teorije se oslanjaju na obrasce iz prethodnih tržišnih ciklusa, od kojih su najznačajniji rekordni skokovi zabeleženi na prelasku 2013. u 2014. i 2017. na 2018. godinu.

Zagovornici prve, optimističnije prognoze tvrde da je bitkoin upravo ušao u drugi deo dvogodišnjeg rasta koji će njegovu vrednost poslati „na Mesec“ i pomračiti vrhunac od 64.000 dolara koji je doživeo sredinom aprila.

Druga struja tvrdi da je trenutni skok vrednosti kriptovaluta samo priprema pred pad koji će bitkoin poslati znatno ispod nivoa od 29.000 dolara, dokle je potonuo krajem jula.

Dva najistaknutija zagovornika suprotstavljenih teorija kriju se iza pseudonima Plan Be (PlanB) i Kriptovejl (CryptoWhale), koji zajedno imaju skoro milion sledbenika na Tviteru.

Plan Be je analitičar koji je stacioniran u Holandiji i njegova predviđanja zasnovana su na pretpostavci da će bitkoina ukupno biti 21 milion pokazala su se dosta tačnim.

S obzirom na to da se nagrade za rudarenje bitkoina prepolovljuju otprilike na svake četiri godine kroz proces ugrađen u njegovu mrežu poznatu kao „prepolovljavanje“ (halving), model koji Plan Be smatra preciznijim prikazuje progresivno veće cikluse procvata i propasti kriptovalute.

Različite varijacije ovog modela predviđaju da će vrednost bitkoina u ovom ciklusu stići negde između 100.000 i 500.000 dolara.

Nasuprot tome, Kriptovejl se drži teorije da bi ovo mogla biti poslednja šansa za kripto investitore da ostvare profit prike nego što tržište bitkoin obori do 7.000 dolara.

Toliki pad ipak deluje ekstremno, čak i po standardima bitkoina. Prethodni slučajevi stavljaju donju granicu za ovaj ciklus između 20.000 i 30.000 dolara.

Računica pokazuje da je svako ko je kupio i držao bitkoin četiri godine, u bilo kom trenutku u istoriji ove valute, na kraju imao dobit.

Neuhvatljiva volatilnost (nestabilnost) vrednosti bitkoina potiče iz mnoštva faktora, pa je skoro nemoguće napraviti bilo kakvo predviđanje. Krhkost ove digitalne valute je tolika da jedan tvit Ilona Maska naizgled može izazvati privremeni pad ili rast, dok se dugoročna kretanja vrednosti mogu mjenjati novim propisima i zakonima bilo gdje – od SAD do Kine.

izvor:rts

Povezane vijesti

%d bloggers like this: