27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Imamović: Dodjela stipendija za veličanje genocida i ratnih zločina suprotna Ustavu i zakonu, istina o genocidu u Srebrenici ostaje dok je svijeta i vijeka (VIDEO)

Zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović upitao je danas u parlamentu Srbije kakvu poruku država Srbija šalje Bošnjacima dodjelom stipendija onim studenticama koje su nemoralno i neljudski vrijeđale sve žrtve genocida u Srebrenici, njihove porodice i čitav bošnjački narod.

“Ne postoji termin koji može da predoči koliko lošu i opasnu poruku šalje nagrađivanje za iznošenje zločinačkih stavova. Dodjela stipendija nije samo nanijela štetu čitavom akademskom vrednosnom sistemu. Ovaj postupak je također suprotan Ustavu i Krivičnom zakoniku Republike Srbije, jer Krivični zakonik ove zemlje u članu 387 stav 5 izričito zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i po njemu će se kazniti, ne nagraditi stipendijom svako ko veliča, negira, odobrava genocid, značajno umanjuje genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti”, rekao je Imamović naglasivši da se nagrađuju oni koji direktno iznose stavove suprotne zakonu Republike Srbije.

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu imenovanja Slavice Đukić Dejanović za ministricu prosvjete, Imamović je izrazio očekivanje da će ona iskoristiti svoju stručnost i provjeriti da li su u slučaju davanja stipendija za studentice iz Sarajeva ispunjeni svi konkursni uslovi za upis na Fakultet bezbjednosti BIA, u kojima, između ostalih stoji da kandidati moraju ispunjavati su i oni koji se tiču zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti.

“Možda buduća ministrica može da pomogne javnosti i fakultetu i da nam kaže da li neko ko javno veliča genocid i osuđene ratne zločince riječima “nek smo vas pobili” ispunjava zdravstvene uslove i psihofizičke sposobnosti da se obučav, a kasnije i obavlja poslove bezbjednosti za ljude, ili je možda umjeso studentskog doma neka druga ustanova bila prikladnija za njihov prihvat”, ukazao je on.

Upitao je “kako Novopazarac Omer Mihović koji je primjen na Oxford, skuplja novac za studiranje i nije prepoznat za materijalnu podršku od države, a strane državljanke nadarene samo za mržnju dobijaju sve”.

“Kakvu poruku šaljete Bošnjacima, ali i roditeljima širom Srbije koji odgovorno vaspitavaju svoju djecu da budu ljudi prije svega, da podjednako poštuju svoje ali i tuđe? Kakvu poruku šaljete onim poštenim i čestitim domaćinima u Srbiji koji su prodali svoje imanje, auto, kuću, stan, podigli kredit da bi školovali svoju djecu? Da je njihovo čojstvo bilo uzaludno? Da li je samo trebalo da svoju djecu nauče da mrze i pozivaju na ubijanje drugih i drugačijih”, upitao je Imamović.

Odgovarajući na pitanja Imamovića, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je pozvao Imamovića riječima “dajte da pravimo zajedničke mostove, a ne da izazivamo vještačke sukobe”.

Narodni poslanik SDA Sandžaka je u replici poručio da se nagrađivanjem nekoga koji kaže “nek smo vas ve pobili” povezivati mostove sa Bošnjacima i da će činjenica potvrđena izvršnim presudama međunarodnh sudova da je u Srebrenici počinjen genocid će ostati dok je svijeta i vijeka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: