Aktuelno Politika Sandžak

Imamović na sjednici Komiteta za monitoring Vijeća Evrope: Da se Sandžak definiše kao zasebna izborna jedinica

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović upoznao je danas javnost da se u svojstvu člana delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope obratio na sjednici Komiteta za monitoring Vijeća Evrope.

Imamović je kao predstavnik parlamentarne opozicije govorio o izbornim uslovima, problemima koji su pratili proteklu izbornu kampanju održanu u vrijeme najveće krize i povećane smrtnosti, sa posebnim osvrtom na Novi Pazar i Sandžak.

“Članove Komiteta Savjeta Evrope i izvjestioce sam upoznao sa nekim od glavnih problema sa kojima se i danas suočavaju svi gradjani Sandžaka, posebno pripadnici bošnjačkog, albanskog, hrvatskog i romskog naroda u dijelovima Srbije u kojima žive”, naveo je Imamović.

On je upoznao javnost da je iznio zahtjeve o prvoj fazi dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, među kojima i zahtjev da se Sandžak definiše kao, kako je podsjetio, zasebna izborna jedinica.

“U ime SDA Sandžaka sam zatražio hitan nastavak dijaloga uz posredstvo delegacije EU u istom sastavu koja je vodila i prvu fazu dijaloga”, naglasio je Imamović.

Kako je kazao, prenio stav SDA Sandžaka o slobodi medija i ponašanju Javnog servisa RTS-a, posebno o odluci Programskog odbora RTS-a kojom se suprotno zakonima, Ustavu i ratifikovanim medjunarodnim dokumentima, kako kaže, negira postojanje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka.

Na kraju je rekao da je zbog politike Komiteta za monitoring, sjednica bila zatvorena za javnost i snimak obraćanja nije dostupan za javnosti, ali je izrazio zadovoljstvo reakcijama izvjestioca Komiteta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: