25 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Srbija

Najviša stopa inflacije u posljednjih 11 godina, pala cijena transporta, ali ponuda i tražnja formiraju cijene

Prošle godine došlo je do ubrzanja inflacije u Evropi, a najveći uzrok tome bili su problemi u lancima snabdjevanja. Usljed novonastale situacije izazvane “korona krizom”, globalni trgovinski putevi su se izmijenili, a cijene transporta dostigle rekordan nivo. Pikovi su bili toliko visoki, da je cijena kontejnerskog transporta skočila i više od tri puta u poređenju sa prepandemijskom ponudom. Dio tog novog troška platili su krajnji potrošači, a građani su se poslije dužeg vremena susreli sa inflacijom.

Ova godina donosi drastičan pad vozarina u pomorskom transportu, posebno u trećem kvartalu ove godine. Nebojša Đekić, direktor prodaje u kompaniji cargo-partner, kaže da su se cijene na određenim prekookeanskim rutama približile onima prije covid-a.

“Tamo gdje su brodari tokom pandemije značajno, a po mom mišljenju i u mnogo slučajeva neopravdano podizali svoje cijene, sada su prinuđeni da se u većoj mjeri odreknu svog profita. Sve ovo nam govori da bez obzira na okolnosti, tj. aktuelna ekonomska i politička dešavanja u svijetu, ipak su ponuda i tražnja te koje na kraju definišu cijenu usluga u našoj industriji. Mnogi bi nevešto zaključili da će usljed inflacije i rasta cijene goriva poskupeti i pomorski transport, ali usljed nedostatka tereta prevoznici svoje cijene dodatno spuštaju, što implicira da će im zbog niže cijene, a većih troškova, biti na raspolaganju sve manja dobit”, konstatuje Đekić.

Nebojša Đekić, direktor prodaja i razvoja, cargo-partner

Osim pomorskog transporta i cijene drumskog prevoza u Evropi pokazuju blagu tendenciju opadanja, nakon što su u trećem kvartalu ove godine ponovo dostigle historijski maksimum.

S obzirom na to da najmanje trećinu cijene nekog proizvoda čine ukupni troškovi prevoza i pratećih usluga, kako su visoki iznosi transporta pogurali inflaciju, postavlja se pitanje – hoće li je suprotan trend sada obuzdati?

Vesna Lapčić, ekonomska novinarska i urednica portala www.sveonovcu.rs, podsjeća da je međugodišnja stopa inflacije u Srbiji u oktobru iznosila 15 posto što je najviše u posljednjih 11 godina, a najviše stope inflacije zabilježene su ove godine i u evrozoni i to još od 1996. kada je Eurostat počeo da je mjeri.

“Iako su očekivanja bila da će se ona primiriti krajem ove godine na globalnom, ali i lokalnom nivou, to se nije desilo pa su i ekonomisti oprezniji pri daljim predviđanjima stope rasta. Ipak, sasvim je sigurno da se kada izađe iz svojih ciljanih okvira, inflacija teško vraća na prvobitne nivoe i teško ju je zauzdati”, ocjenila je Lapčić.

Vesna Lapčić, urednica portala Sve o novcu

Kako navodi, značajno poskupljenje transporta je prvobitno zaista uticalo na rast cijena, kako sirovina tako i gotovih proizvoda.

-Zakoni ponude i tražnje igrati najznačajniju ulogu u formiranju cijene

“U kojoj mjeri će trgovci uzeti u obzir smanjenje cijene kontejnerskog transporta iz Kine prilikom kalkulacije krajnjih cijena zavisi i od toga koliko je značajno učešće transporta u finalnoj cijeni. Ipak, i dalje će zakoni ponude i tražnje igrati najznačajniju ulogu u formiranju cijene, te ne verujem da će biti smanjenja cijena proizvoda za kojima postoji visoka tražnja, a manjak ponude, jer trgovci nerijetko u takvim okolnostima koriste priliku za ekstra zaradu. Na primjer, automobilskoj industriji konstantno nedostaje određenih komponenti, novi automobili se čekaju dugo što je izazvalo pometnju i na tržištu polovnih automobila kojima je porasla cijena, a onda treba očekivati i veću tražnju za dijelovima, jer se ti automobili češće kvare”, pojasnila je.

Izvor: cargo-partner

Prema njenim riječima sve dok se u potpunosti ne reguliše snabdjevanje tržišta i ponuda preraste tražnju, teško je računati na značajnije smanjenje cijena uprkos padu cijene transporta.

“Ukoliko zbog pada kupovne moći dođe do manje tražnje za nekim neprioritetnim proizvodima poput odjeće ili namještaja, koji značajno učestvuju u kineskom izvozu, postoji mogućnost da u tim oblastima trgovci smanje cijene na račun manjih troškova transporta”, navodi Lapčić.

Nebojša Đekić takođe smatra da cijena proizvoda za krajnje kupce zavisi od mnogo faktora.

“Vjerujem da će trgovci iskoristiti pad transportnih cena za nadoknadu nekih drugih troškova i da će cene ostati nepromenjene ili čak više, ukoliko roba to bude mogla da podnese. Tamo gdje postoji prostor za uštedu u izazovnom okruženju u kakvom danas poslujemo alokacija sredstava biće ključna. Firme već sada preispituju svoje biznis modele i traže nove taktike i tržišta za ostvarenje profita. Sigurno ste primetili koliko novih brendova je „ušlo u igru“ na srbijanskom tržištu.”

“Ipak, sadašnje prognoze, uz sve ograde zbog vrlo nepredvidive geopolitičke situacije, kažu da bi inflacija trebalo da se primiri u narednoj godini i bude jednocifrena u Srbiji, a da će se 2024. vratiti u ciljane okvire tri odsto, plus/minus 1,5 odsto. Slična očekivanja kada je reč o tendencijama važe i na globalnom nivou”, smatra Vesna Lapčić.

Povećana tražnja usljed Kineske Nove godine

Krajem ove i početkom sljedeće godine očekuje se povećana tražnja za robom iz Kine, tako da je već sada idealno vrijeme za nove porudžbine.

Krajem januara očekuje nas Kineska Nova godina, pa svim klijentima skrećemo pažnju da blagovremeno planiraju svoje pošiljke. Ipak, protekli period naučio nas je još nešto – da uvijek možemo očekivati neočekivano. Brodari svoje cijene ne garantuju na duži vremenski period, zbog čega se i svi ograđuju od preciznih prognoza. Računica je zapravo jednostavna, ukoliko bude tereta i velike tražnje cijene će rasti, ali i obrnuto”, zaključuje Đekić.

Kineska Nova godina jedan je od najvećih izazova za sve firme jer ostaju bez dobavljača na dvije ili čak tri nedelje. Oni iskusni svoje porudžbine kreiraju već sada i svoje poslovanje nastavljaju neometano, ali novoosnovani biznisi vrlo lako mogu prevideti ovaj zastoj u radu fabrika.

“U kompaniji cargo-partner detaljno izučavamo ciklus poslovanja naših klijenata i u skladu sa tim predlažemo efikasna, ali i pravovremena rešenja. Upravo zbog toga je i naš ključni moto ’We take it personally’”, ističe Đekić.

Izvor i foto: www.blink-blink.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: