19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Priboj Sandžak Srbija

Imamović u Skupštini: Ministar koji ostavlja cvijeće ispod murala Ratka Mladića nije garant sigurnosti Bošnjaka u Priboju (VIDEO)

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović danas je u Skupštini Srbije, povodom prijetnji i nacionalističkih uvreda prema Bošnjacima u Priboju, rekao da nema povjerenje u javno tužilaštvo i izrazio stav da institucije u Srbiji ohrabruju zastrašivanje i širenje vjerske i nacionalne mržnje.

On je zatražio pokretanje krivičnih postupaka protiv ogovornih i najavio internacionalizaciju ovog pitanja kako bi, poruči je, Bošnjaci svorili stabilne mehanizme za svoj biološki opstanak u Sandžaku.

 

“Policija i vojska su činile zločine u Sandžaku, uključujući ubistva, otmice i granatiranja pripadnika Bošnjačkog naroda u Priboju, a mi smo danas svjedoci ponovonom porastu tako bolesne svijesti o zločinu kao dozvoljenom sredstvu”, rekao je on i konstatovao da su nedavni dogadjaji u Priboju najbolji pokazatelj toga, ali da je to ostalo bez ikakve reakcije nadležnih.

Imamović je dodao da su ranije policajci bili zaduženi da sprječavaju nastupe huligana koji veličaju genocid, a danas su policajci, kazao je, objavljivanjem snimaka u Priboju samo pokazali da su im se pridružili.

“Nakon pritiska javnosti, protiv ovih policajaca sa snimka pokrenut je nekakav disciplinski postupak. Medjutim, nas zanima krivična odgovornost, a disciplinski postupak neka vodi ovaj ministar koji ostavlja cvijeće ispod murala Ratku Mladiću”, naglasio je poslanik SDA Sandžaka.

Sandžački poslanik je podsjetio javnost da se protiv svih policajaca iz Priboja koji se pojavljuju na snimku mora pokrenuti sudski postupak za više krivičnih djela, te taksativno naveo članove i odredbe zakona o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, organizovanja i podsticanja na izvršenje, te javno odobravanje genocida i drugih ratnih zločina.

“Propisane kazne se kreću od tri mjeseca, preko jedne, tri, četiri, osam, pa i do deset godina zatvora”, kazao je i ocjenio Da bezimene i blage “disciplinske mjere”, koje su najavljene protiv policajaca su zapravo ohrabrile nove prijetnje.

Kako je kazao, formiranje komisije koja će ispitati dješavanja u Priboju samo se više relativizuje i negira genocid, te dodao da je zbog takve mlake reakcije, nakon samo nekoliko dana, na Badnje veče, na ulicama Priboja grupa ljudi je sa bakljama pjevala „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“.

Podsjetio je da je u Novom Pazaru po prvi put Božić “proslavljen“ uz baklje, blokadom puta i nacionalističkim performansama.

“Sva dješavanja i prijetnje uperene protiv Bošnjaka Sandžaka, prvenstveno Priboja, ali i Podrinja u Bosni i Hercegovini su posljedica izostanka odlučne medjunarodne reakcije na genocidnu politiku koja ni nakon Srebrenice nije adekvatno kažnjena”, konstatovao je Imamović.

– Internaciomalizacijom pitanja do mehanizma zaštite

Poručio je da ukoliko tužilaštvo Srbije ne reaguje u najhitnijem roku, Bošnjaci će internacionalizacijom ovog pitanja stvoriti mehanizme zaštite za svoj biološki opstanak u Sandžaku.

“I ranije smo zatražili hitnu reakciju republickog javnog tužilaštva kada su se na drugim veseljima i sportskim manifestacijama pjevale iste ove pjesme. Godinama upozoravamo da genocidna politika usmjerena protiv Bošnjaka mora biti adekvatno osuđena zato smo ovoj Skupštini u više navrata predali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici”, naveo je on.

Nastavljajući dalje, rekao je da je predsjednik Vučić najavio posjetu Priboju, u cilju, “zaustavljanja naraslih medjunacionalnih tenzija” u Priboju, što, kako je naveo, nisu medjunacionalne tenzije već narasle su prijetnje Bošnjačkom narodu i narasla četnicka orgijanja i najave novih genocida, jer Bošnjaci nisu nikom prijetili.

“Onda izmislite kako se u ćevabdžinicama i buregdžinicama pjeva o Naseru Oriću, što izaziva podsmjeh i kod Srba i kod Bošnjaka”, kazao je i poručio da su milioni dobrodošlih Srba vijekovima dolazili i prolazili kroz Pazar, te studirali na univerzitetima, turistički obilazili kulturno-historijske spomenike, trgujući sa našim privrednicima, a rado obilazili i ćevabdžinice i buregdžinice, zaključio je u obraćanju Imamović.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: