25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak

Imamović: Zalažemo se da Sandžak ima 20 poslanika

U svjetlu razgovora predstavnika političkih partija sa Evropskom četvorkom o izbornom zakonodavstvu, danas su predstavnici manjina u Skupštini Srbije iz redova SDA Sandžaka i Albanaca Preševske doline imali priliku da iznesu svoje stavove i zahtjeve.

Prije video sastanka sa evropskim predstavnicima, narodni poslanik Enis Imamović je u izjavi za N1 izrazio očekivanja da će zaključci sa prethodne runde dijaloga koje su vodili prije ovih izbora, kako je kazao, biti realizovani.

“Ti zaključci predstavljaju osnov za razgovor sa euro parlamentarcima u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima”, upoznao je javnost Imamović.

Kako je rekao, najznačajniji i najbitnije jeste da ćemo odmah nakon završenih parlamentarnih izbora nastaviti pregovore između vlasti i opozicije, prenosi N1.

“Na tim pregovorima ćemo posebno razmatrati pitanja koja smo mi pokrenuli tokom prošlog dijaloga, a za koja smatramo da su od izuzetnog značaja, kako za bošnjački narod u Republici Srbiji tako i za sve građane Sandžaka koje mi u Skupštini Srbije predstavljamo”, tvrdi on.

Imamović je, između ostalog, naglasio da je od izuzetne važnosti da postoji kontrola državnih organa prilikom sprovođenja izbora, te da samo izbori održani u fer i demokratskim uslovima mogu doprinijeti boljem stanju u društvu.

Sandžački poslanik je podvukao da će se u Skupštinskim raspravama o promeni Ustava zalagati da, kako navodi, Sandžak bude jedna izborna jedinica u koja će u Parlamentu Srbije imati zagarantovanih 20 poslanika.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: