19 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Novi Pazar Sport Srbija

Istupanje iz lige – obraz koji nema cijenu

Da li će najavljeno istupanje iz Arkus lige rukometnog kluba Novi Pazar biti “okidač” da i ostali sportski kolektivi iz Sandžaka preispitaju svoje učešće u ligama Srbije, pitanje je koje se ovih dana sve više nameće kod ljubitelja sporta.

Divljaštvo i veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića je postalo ustaljena praksa na sportskim borilištima gdje uglavnom, kao gosti, ali i kao domaćini nastupaju kolektivi iz Novog Pazara.

Poslednja “kap koja je prelila čašu” bio je rukometni meč između Crvene Zvezde i Novog Pazara, kada su tzv. navijači beogradske ekipe promovisali fašističku terminologiju i genocidnu ideologiju.

Samo prije dva mjeseca na gradskom stadionu u Novom Pazaru navijači Partizana su iz svog “Kopa” podijelili potpuno istu matricu ratnog arsenala uz neizbježnu “nož, žicu, Srebrenicu” i njihovog idola Ratka Mladića.

Na takve uzavrele strasti poslije bolesnih pokliča te navijačke grupe iz Beograda, odmah je “poklekla” uprava Novog Pazara svojim, sada već antologijskim saopštenjem za javnost, gdje većinsku krivicu prebaci na domaću publiku i ogradi se od nje. A nije morala!

No, i pored standardnih uvrijeda koje godinama unazad trpe novopazarski sportisti, poslednja događanja sa najtrofejnijim klubovima u Srbiji su samo bili prilika da i “najzagriženiji” pobornici teorije “popuštanja i žmurenja” danas budu na strani zagovornika istupanja iz srpskih liga.

Prvi je iz sportske branše “nogu povukao” jedan od rukovodilaca Rukometnog kluba Novi Pazar, a ujedno i potpredsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Husein Memić, koji je jučer decidirano najavio da će ovog četvrtka na Upravnom odboru biti i formalno verifikovana odluka o istupanju iz takmičenja.

U Srbiji je ova najava žestoko odjeknula, te primorala na kraju i rukovodstva Saveza i Arkus lige da “hitno” poslije dva dana reaguju, jer pokazivanje “obraza” i istupanje iz lige se nikada do sada nije desilo ni u jednom sportu od strane novopazarskih sportista, a imalo je mali milion razloga za to.

Ovaj način odbrane i pokazivanja “obraza” na sve učestalije pojave raspirivanja fašističkih poruka konstanta je koju su Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji i SDA Sandžaka godinama unazad tražila, a jučer opet ponovili, dobila je konačno i konkretnu podršku iz klubova i same javnosti. No, nikad nije kasno.

Na društvenim mrežama, gdje je realno i najveća koncentracija pojedinačnih i kolektivnih stavova, mogu se vidjeti na hiljade komentara i reakcija koje, ako se sažmu u jednu cjelinu, daju konačan odgovor ” istupiti iz svih liga”.

Držanje “hatara” onima koji ti minimum na svakih mjesec dana, tokom jedne utakmice, izdeklamuju čitav spisak zločinačkih nastojanja upravo je i dovelo do ovakvih scena, da genocidno trovanje postaje osnovni manir u podršci klubovima protiv Novog Pazara.

I dok se policija, tužilaštvo i sudstvo ni najmanje ne bave odbranom Ustava i zaštite prava njenih građana u ovoj zemlji, nacionalizam i šovinizam u Srbiji “zalivaju” se na skoro svakoj tribini gdje nastupaju oni koji nisu po mjeri ovih koji gaje emocije prema Ratku Mladiću, te svojim skandiranjem, a država nekažnjavanjem, pokazuju svoju iskrenu želju i čežnju…do neke nove prilike!

P.S

“Onaj ko nije dovoljno hrabar da rizikuje neće postići ništa u svome životu”. Muhamed Ali

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: