25 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Izbori 2022: Ugljanin pozvao na jedinstvo i da se ne glasa za Vučića i njegovu stranku

Lider SDA Sanžaka i nosilac liste te stranke, Sulejman Ugljanin pozvao je večeras sve građane Sandžaka, svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja, da budu jedinstveni na predstojećim izborima i ne glasaju za Aleksandra Vučića i njegovu stranku.

“Da porazimo velikosrpski nacionalizam zaokružite broj 13, za sandžački i bošnjački klub. Za predsjednika zaokružite koga želite, osim Vučića. Naša je preporuka da za predsjednika glasate onog ko je pokazao spremnost da promijeni stanje u zemlji”, poručio je Ugljanin u obraćanju na centralnom predizbornom skupi liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin”, u novopazarskoj hali “Pendik”.

On je okupljenim članovima i aktivistima SDA Sandžaka čestitao pobjedu rekavši da oni čine jezgro pobjede.

“Da bi neko bio pobjednik mora prvo sebe da pobjedi. Vi ste pobjedili sebe i vi ćete pobijditi ako Bog da, vi ćete donijet pobjedu, slobodu i sreću svim građanima Sandžaka. Budućnost pripada, mladim hrabrim, odvažnim i ustrajnim. Naša ustrajnost je 31 godinu. Nismo zaboravili ni zločince ni zločine, 31 godinu ne damo Bošnjacima da ih uspava zaslijepi novac, slava, strah, bilo šta. Građane i Bošnjaka Sandžaka držimo u budnom stanju, istina je, skupo smo to platili”, konstatirao je podsjetivši na masovne otmice, ubistva, političke procese, istjervanje s posla aktivista i svih onih koji su podržavali SDA Sandžak.

Prema iječima Ugljanina ne može se mirno sjedeti kući i izboriti za slobodu i mora se uložiti život, zdravlje i imetak za taj ideal.

“Da donesemo slobod svima, svim normalnim ljudima. Da budemo svi jedinstveni, ne budemo ljubomorni jedni na druge. Ako budemo jedinstveni pomoći ćemo i slobodarskom srpskom narodu da i oni to urade u Srbiji. Zajedno ćemo donijeti slobodu ovom Balkanu”, poručio je on.

Naglasio je da, “ko galasa za Vučića i njegovu stranku, taj će biti odgovoran za sve zločine koje velikosrpska politika sprema ovih dana u Bosni i na Kosovu”.

Ponovio je stav SDA Sandžaka da je ključ svega, kako je naglasio, da se izbore za vladavinu. pravnu državu i pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom.

“Hoćemo da svi ljudi, kao što su pred Allahom jednaki, da budu i pred zakonom u ovoj državi jednaki. Ne možemo više da podnosimo ovu nepravdu da Bošnjaci Sandžaka i drugi građani drugog, trećeg ili petog reda. Svi građani treba da se uključe da pobjedimo ovo zlo”.

On je rekao da Evropa i SAD treba da isprave svoju grešku sa dejtonskim ustavom kako bi Bosna nastavila da živi kao hiljadugodišnja država.

“Bosna je suverena i nedjeljiva, članica UN-a. Ključ je da se Bosna vrati na ustav sa kojim je primljena u UN-u, time mi dobijamo matičnu državu, onda bi država Srbija sva pitanja rješavala u bilateralnim odnosima.

Na predizbornom skupu su predstavljeni svih 45 kandidata za narodne poslanika liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin”.

Okupljenima su se obratili prvi na listi Enis Imamović, kandidati za poslanike Ahmedin Škrijelj iz Novog Pazara, Selma Kučević iz Tutina, Edib Kajević iz Prijepolja i Ermedin Kolašinac iz Sjenice.

Skupu je prisustvovalo značajan broj aktivista, pretežno mladih ljudi iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Brodareva, Prijepolja i Priboja.

Skup je protekao u mirnoj atmosferu, a policija je, prema riječima očivadaca, spriječila kolone vozila da prolaze kroz centar grada.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: