Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Promocija rezultata projekta „Budimo pripremljeni“: Vatrogasci-spasioci unaprijedili vještine za odbranu od požara i poplava, kao značajnih rizika u prekograničnom području Srbije i Crne Gore

U Odjeljenja za vanredne situacije Novom Pazar danas su prezentovano rezultati projekta “Budimo pripremljeni”, namjeren zaštiti od požara, prirodnih nepogoda, kao i informisanju građana o smanjenju rizika u prekograničnom području Srbije i Crne Gore.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije – Sektor za vanredne situacije, u prethodne dvije godine, realizuje IPA prekogranični projekat u saradnji sa Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore – FORS Montenegro i Direktoratom za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i nadležnim opštinskim službama za zaštitu i spasavanje Crne Gore.

“Projekat ‘Budimo pripremljeni’, sprovodi se uz podršku Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, i ima za cilj jačanje kapaciteta nadležnih službi za vanredne situacije Srbije i Crne Gore za odbranu od požara i poplava, kao značajnih rizika u prekograničnom području, kao i informisanje stanovništva o smanjenju rizika od katastrofa”, naveo je načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Novi Pazar Darko Belić.

Kako načelnik Belić ističe, organizovanı su trenizi, obuke i seminari, kroz koje su vatrogasci-spasioci unaprıjedili vještine u oblasti gašenja požara na otvorenom i spasavanja i rada na vodi.

Na Kopaoniku je organizovan trening i terenska vježba na temu „Zaštita i spasavanje u slučaju požara“, dok su u Nikšiću, organizovani trening i terenska vježba na temu „Spasavanje u slučaju poplava i na brzim vodama“.

Takođe, naši vatrogasci su kroz seminar „Najbolja EU praksa u oblasti zaštite od požara“ na Kopaoniku, imali prilike da razmjene iskustva sa ekspertima Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije iz Hrvatske, u okviru iste teme, održan je i jedan onlajn seminar.

‘Predstavnici Sektora za vanredne situacije uzeli su učešće i na konferenciji „Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje“ koja je održana u Kolašinu, u organizaciji projektnog partnera iz Crne Gore. Organizovano je i pet radionica za vatrogasce-spasioce sa teritorije Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške na temu zaštite od požara i poplava”, istakao je načelnik Belić.

Prema njegovim rıječima, putem ovih aktivnisti vatrogasci su unaprıjedili znanja i vještine, i podigli nivo pripremljenosti za reagovanje u vanrednim situacijama, susreli se sa primerima dobre prakse iz drugih zemalja. Takođe, znatno je unaprıjeđena i saradnja sa kolegama iz pograničnog područja u Crnoj Gori za reagovanje u vanrednim situacijama.

On posebno naglašava i vrıjedne donacije, tako je, u okviru projekta, područnim jedinicama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Raškoj donirano pet novih terenskih vozila, termovizijske kamere i prenosivi rezervoari za vodu, što će znatno olakšati rad i podići nivo efikasnosti.

Velika pažnja bila je usmjerena na jačanje svıjesti mladih o vanrednim situacijama i važnosti pitanja smanjenja rizika od katastrofa. Organizovana su predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola i posete učenika organizacionim jedinicama Sektora za vanredne situacije, kao i kviz o smanjenju rizika od katastrofa za učenike srednjih škola iz Srbije i Crne Gore, a najuspešnijima su dobili i nagrade.

Takođe, održane su radionice u javnim ustanovama, koje se bile otvorene za sve zainteresovane građane, na kojima su imali prilike da nauče kako da se zaštite, kao i kako da reaguju u slučaju požara.

“Sve ove aktivnosti značajno su doprinjele unapređenju rada, a kao što ime projekta kaže, sada smo još spremniji da se suočimo sa svakim izazovom i budemo tu za naše sugrađane, o kakvoj god da je vanrednoj situaciji rıječ”, zaključuje načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Novi Pazar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: