Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Izetbegović u Banja Luci: Može doći do destabilizacije zemlje, ali i regije

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke održane u Banjoj Luci poručio da nije remetilačke politike Saveza nezavisnih socijaldemokrata posljednjih petnaestak godina u državi bi se bolje živjelo, a mladi ljudi ne bi odlazili u inostranstvo.

Kada je u pitanju aktuelna politička kriza, koju je nametnuo SNSD blokadom državnih institucija, ali i pričama o raspadu Bosne i Hercegovine, Izetbegović je kazao:

“Ne postoji mogućnost jednostranog prenosa nadležnosti sa državnog nivoa. To ne mogu raditi niži nivoi, to je put u ćorsokak. Pozvali smo visokog predstavnika da reaguje, njegova neodlučnost i šutnja ohrabruje secesionističke politike. Može doći do destabilizacije zemlje, ali i regije. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke koje se odnose na zabranu negiranja genocida, Predsjedništvo SDA će zadužiti ovlaštene podnosioce da podnesu apelaciju Ustavnom sudu BiH, u smislu povrede Ustava BiH. Također, pozivamo Tužilaštvo BiH da reaguje na najave ugrožavanja ustavnopravnog poretka”, naglasio je on.

Izetbegović je još dodao da Predsjedništvo SDA očekuje da se u Parlamentu FBiH usvoji zakon o doprinosima kako bi se minimalna plaća sa 406 KM podigla na 700 KM.

“Očekujemo da Parlament FBiH usvoji zakon prema kojem bi se iz budžeta izdvajalo od 1,5 do dva posto za održivi povratak u RS, ali i Srba u FBiH. Pozdravili smo formiranje probosanskog bloka u RS-u za predstojeće izbore – istakao je Izetbegović i dodao kako očekuje da se urade određene korekcije u planu izgradnje autoputa koji prolazi kroz Kozarac, a tiču se imovine Bošnjaka”, zaključio je Izetbegović.

Lider SDA Bakir Izetbegovićs boravi o je danas u posjeti Banjoj Luci. Nakon sastanka sa kadrovima SDA iz RS-a, Izetbegović je sa delegacijom SDA klanjao džumu-namaz u banjalučkoj džamiji Ferhadija.

Nakon toga, delegacija predvođena Izetbegovićem prošetala se ulicama Banje Luke, a pridružio im se i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

Izvor: faktor.ba

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: